Hrvatska narodna banka i Narodna banka Republike Sjeverne Makedonije potpisale Memorandum o razumijevanju u vezi sa suradnjom i razmjenom informacija

Objavljeno: 6.7.2021.
Hrvatska narodna banka i Narodna banka Republike Sjeverne Makedonije potpisale Memorandum o razumijevanju u vezi sa suradnjom i razmjenom informacija

Anita Angelovska-Bežoska, guvernerka Narodne banke Republike Sjeverne Makedonije (NBRSM), i Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB), potpisali su danas u Skoplju Memorandum o razumijevanju u vezi sa suradnjom i razmjenom informacija između dvije banke.

Anita Angelovska-Bežoska, guvernerka NBRSM-a, kazala je tom prilikom kako "novi Memorandum ne započinje, nego unapređuje izvrsnu i vrlo važnu međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju".

"Treba istaknuti i to da je zaključen u razdoblju kad se naše središnje banke suočavaju s mnogim problemima izazvanima pandemijom i rješavaju druga pitanja na putu u Europsku uniju. Poboljšat ćemo našu suradnju najaktualnijim temama kojima se bave sve središnje banke, a to su klimatske promjene, zeleno financiranje i financijske inovacije. Financijske inovacije mogu pridonijeti većoj financijskoj inkluziji i donijeti velike koristi gospodarstvima, što je usko povezano s potrebom da se zaštite korisnici financijskih usluga, među ostalim i poboljšanjem financijske pismenosti u regiji, koja zaostaje za onom u razvijenim europskim gospodarstvima. Dakle, naša će se suradnja usredotočiti na zaštitu potrošača”, naglasila je guvernerka makedonske središnje banke. Pritom je izrazila veliko zadovoljstvo suradnjom s HNB-om i zahvalila HNB-u i guverneru Vujčiću na podršci koju su pružili središnjoj banci Republike Sjeverne Makedonije. „Uvjerena sam da će novi memorandum intenzivirati i unaprijediti našu suradnju i naše prijateljstvo, što nije samo u interesu naših institucija nego i gospodarstava u cjelini”, ustvrdila je Anita Angelovska-Bežoska.

Guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo je da HNB izvrsno i konstruktivno surađuje s makedonskom središnjom bankom. "Mogu osobno posvjedočiti o značajnom doprinosu guvernerke NBRSM-a svim forumima u kojima sudjelujemo, kao što su naša zajednička konstituenca u MMF-u ili Bečka inicijativa. Makedonsko gospodarstvo može se ponositi stručnim znanjem i sposobnostima uprave i zaposlenika središnje banke, koja se prema relativno strogim standardima koji vrijede za središnje banke smatra izvanrednom institucijom. Ovim Memorandumom dodaje se nova vrijednost našoj suradnji jer se njime obuhvaćaju područja koja su nova i aktualna na globalnom planu. Uvjeren sam da će naše dvije središnje banke uvijek njegovati svoje partnerstvo. Hrvatska narodna banka uvijek će pružati snažnu podršku Narodnoj banci Republike Sjeverne Makedonije na njezinu putu u Europski sustav središnjih banaka jer kapacitet te banke dokazuje da ona ondje pripada”, rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a, nakon potpisivanja Memoranduma.

U okviru Memoranduma NBRSM i HNB razmjenjivat će mišljenja o mjerama monetarne politike i makroprudencijalnim mjerama u cilju boljeg razumijevanja i daljnjeg unapređivanja financijske stabilnosti i održivog rasta u dvjema zemljama. Usto, dvije središnje banke podijelit će iskustva o novim aktivnostima i rizicima koji nastaju za bankovni sustav i financijsku stabilnost (klimatski rizik, financijske inovacije itd.) te stavove o praksama supervizije i sanacije banaka kao i o provedbi međunarodnih prudencijalnih standarda u bankarstvu. Nadalje, banke će međusobno posredovati iskustva o upravljanju financijskim krizama, nadzoru platnih sustava i pružatelja platnih usluga u okviru svojih nadležnosti, kao i praksama u području zaštite potrošača i financijskog obrazovanja. Jednako tako HNB će informirati NBRSM o svojim saznanjima u vezi s ulogom središnje banke u procesu integracije u Europsku uniju.