Hrvatska narodna banka kontrolirat će uvozne transakcije

Objavljeno: 19.5.1999.

U nastavku 134. sjednice održane 7. svibnja 1999. godine, Savjet Hrvatske narodne banke, pod predsjedanjem guvernera HNB dr. Marka Škreba, potvrdio je izvješća o prošlogodišnjem radu i obračunu poslovanja Zavoda za platni promet, kao i program rada ZAP-a i proračun prihoda i rashoda ZAP-a za ovu godinu. Savjet HNB donio je zatim odluku kojom se dosadašnje ovlasti HNB na području kontrole deviznog poslovanja proširuju na način da pored kontrole provedbe i naplate izvoza uključuju i kontrolu provedbe i naplate uvoza. Ovime se želi pojačati nadzor nad uvoznim transakcijama posebice u cilju sprječavanja ugovaranja i provedbe fiktivnih transakcija vezanih uz uvoz robe i usluga. Industriji i kovnici obojenih metala IKOM, Zagreb, odobrena je izrada medalje od zlata "Zlatna medalja Croatia osiguranja za 115. obljetnicu".

Na 135. sjednici održanoj danas Savjet Hrvatske narodne banke usvojio je Godišnje izvješće Hrvatske narodne banke za 1998. godinu, Financijsko izvješće HNB po godišnjem obračunu za 1998. godinu, kao i Financijski plan HNB za 1999. godinu. Ovi dokumenti bit će upućeni na razmatranje Hrvatskom državnom saboru. Savjet HNB razmotrio je i izvješće o dosadašnjem radu Hrvatskog sustava velikih plaćanja koji je uveden 6. travnja ove godine.

Savjet HNB izdao je suglasnost Europskoj banci za obnovu i razvoj i Kärtner Landes- und Hypothekenbanci AG Klagenfurt za stjecanje dodatnih 33,30 posto dionica s pravom glasa u skupštini Slavonske banke d.d. Osijek temeljem dokapitalizacije. Savjet HNB suglasio se također s izdavanjem naknadnog odobrenja Privrednoj banci Zagreb d.d. za rad inozemnih predstavništava PBZ u Frankfurtu na Maini, Londonu i Zürichu.

Na ovoj sjednici Savjet HNB donio je i odluku o imenovanju ispitne komisije za stručni bankarski ispit na čelu koje će se nalaziti Čedo Maletić, izvršni direktor Sektora nadzora i kontrole HNB, te odredio naknadu za troškove polaganja stručnog bankarskog ispita u iznosu od 2.000,00 kuna.