Inflacija niska i tečaj stabilan

Objavljeno: 15.10.2003.

Na sjednici održanoj u srijedu, 15. listopada 2003. godine Savjet Hrvatske narodne banke, pod predsjedanjem guvernera dr. Željka Rohatinskog, razmotrio je najnovija gospodarska i novčana kretanja, usvojio projekciju monetarne politike za četvrto tromjesečje 2003. i izvješće o upravljanju međunarodnim pričuvama u prvom polugodištu ove godine, te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

Raspoloživi podaci upućuju na umjereno ubrzanje gospodarskog rasta. U prvom tromjesečju 2003. godine bruto domaći proizvod porastao je za 4,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je u drugom tromjesečju 2003. godine ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda od 5,0 posto. Osnovno obilježje ekonomskih kretanja u prvoj polovici godine je snažna investicijska aktivnost i jačanje međunarodne razmjene roba i usluga.

Inflacija je i dalje niska: godišnja stopa rasta maloprodajnih cijena iznosila je u rujnu 1,6 posto, a stopa temeljne inflacije 0,9 posto.

Tijekom trećeg tromjesečja tečaj kune prema euru bio je stabilan. Stoga, kao i u prethodnom tromjesečju, nije bilo potrebe za intervencijom središnje banke na deviznom tržištu.

Tijekom drugog i početkom trećeg tromjesečja nastavljeno je usporavanje rasta plasmana banaka nebankovnom sektoru. U prvih devet mjeseci 2003. godine plasmani su porasli 9,9 posto što je gotovo dvostruko sporije od zabilježenog rasta u istom razdoblju prošle godine (21,6 posto).

Savjet HNB-a suglasio se s prijedlozima nadzornih odbora nekoliko banaka za imenovanje predsjednika i članova uprava banaka. Tako je Časlav Stošić dobio suglasnost da postane predsjednik uprave, a Sandra Brkić članica uprave Križevačke banke d.d. Križevci, Marijan Trusk predsjednik uprave, a Marijan Kantolić član uprave Samoborske banke d.d. Samobor. Marijan Štefanac dobio je suglasnost da postane član uprave Požeške banke d.d. Požega, a Alois Steinbichler član uprave Zagrebačke banke d.d Zagreb.

Na ovoj sjednici odobren je zahtjev Centar banke d.d. za pružanje bankovnih i dodatnih financijskih usluga. Savjet HNB-a odobrio je i zahtjev Volksbank International AG, Beč za stjecanje više od 75 posto dionica Volksbank d.d., Zagreb, a Samoborska banka d.d., Samobor dobila je suglasnost za pripajanje Zagorske banke d.d. Krapina Samoborskoj banci d.d. Samobor.