KPMG i Deloitte & Touche obavit će reviziju poslovanja grupe hrvatskih banaka

Objavljeno: 30.4.1998.

Nakon provedenog međunarodnog natječaja na koji se odazvalo šest vodećih svjetskih revizorskih tvrtki, Hrvatska narodna banka odabrala je revizorske kuće KMPG i Deloitte Touche za nosioce programa posebne revizije poslovanja dijela hrvatskih banaka.

Ovaj program neće biti ni zamjena ni naknadna provjera za nalaze redovitih revizora poslovanja banaka, čija zadaća ostaje provjera točnosti i vjerodostojnosti bančine dokumentacije i izvješća. Predviđen je u prvom redu kao nadopuna i ispomoć središnjoj banci u osvarivanju njene nadzorne funkcije, a ujedno i kao učinkovito stručno usavršavanje inspektora središnje banke. Naime, u reviziji svake banke bit će u svim fazama rada uključeni i odabrani inspektori Hrvatske narodne banke, kako bi konkretnim radom uz iskusne inozemne stručnjake proširili dosad stečena znanja i osposobili se za što kvalitetnije buduće samostalno ispitivanje poslovanja banaka.

Programom posebne revizije ove će godine biti obuhvaćeno dvanaest banaka: Agroobrtnička banka, Croatia banka, Dalmatinska banka, Glumina banka, Gradska banka, Hrvatska poštanska banka, Istarska banka, Jadranska banka, Karlovačka banka, Raiffeisen banka, Varaždinska banka, i Županjska banka). Postupno će na red dolaziti i druge, s tim što je program posebne revizije usredotočen ponajprije na kontrolu banaka srednje veličine, a ne polazi od procijenjene ili unaprijed pretpostavljene rizičnosti pojedinih banaka. Razlog za takav odabir je što u stanje onih najvećih banaka, bilo zbog izlaska na burzu bilo zbog nedavnog prolaska kroz proces sanacije, već postoji potpuniji uvid nego kod srednjih banaka. S druge strane, najmanje banke imaju i manje značenje sa stanovišta sigurnosti i stabilnosti ukupnog bankovnog sustava, tako da ni u ovom programu nisu došle u prvi plan.

Realizacija programa započinje već početkom svibnja. Prvi rezultati trebaju biti predočeni Hrvatskoj narodnoj banci krajem srpnja, a konačni dokumenti o ovoj skupini kontroliranih banaka u prvoj polovici rujna ove godine.