Kuna na tečajnici Europske središnje banke

Objavljeno: 31.3.2005.

Hrvatska narodna banka sa zadovoljstvom je primila vijest o odluci Europske središnje banke da u svoju listu referentnih tečajeva, koja se svakodnevno objavljuje, uvrsti i hrvatsku nacionalnu valutu.

Kuna će se tako od ovog petka, pridružiti valutama zemalja koje su ušle u Europsku uniju ali još imaju svoje nacionalne valute, zemalja koje su potvrđene kao kandidati za priključenje toj zajednici država, te valutama najznačajnijih gospodarstava iz cijelog svijeta. Dakle, na toj listi su do sada bile valute triju "starih" članica EU koje nisu uvele euro (Danska, Švedska i Velika Britanija), deset novouključenih članica EU (Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovenija, Slovačka), valute Bugarske i Rumunjske kao sljedećih kandidatkinja za pristup EU, te valute Australije, Kanade, Švicarske, Hong Konga, Islanda, Japana, Južne Koreje, Norveške, Novog Zelanda, Singapura, Turske, SAD-a i Južne Afrike. Na referentnoj tečajnoj listi ECB-a od petka im se, osim hrvatske, pridružuju i kineska, indonezijska, malezijska, filipinska, ruska i tajlandska valuta.

Činjenicu da se naša nacionalna valuta uvrštava na takvu listu Hrvatska narodna banka doživljava kao mali ali značajan i znakovit korak na putu naše zemlje do Europske unije i do uključivanja naše središnje banke u Europski sustav središnjih banaka.

Hrvatska narodna banka i dosad je nastojala, a nastojat će i ubuduće, u svojem djelovanju u što većoj mjeri primjenjivati važeće europske standarde. Nedavni posjet izaslanstva Europske središnje banke, te iskazana spremnost da već sada ta institucija pruži svu potrebnu stručnu i tehničku pomoć našoj središnjoj banci, dodatni je poticaj i ohrabrenje u takvim nastojanjima.