Lakše korištenje 12-postotnog limita

Objavljeno: 26.2.2007.

Dopušteni rast plasmana banaka u ovoj godini, bez obveznog upisa blagajničkih zapisa Hrvatske narodne banke, ostaje i nadalje 12 posto u odnosu na kraj 2006. godine. No, izmjenama Odluke o obveznom upisu blagajničkih zapisa, koje će se primjenjivati od prvog sljedećeg obračuna, bankama je pojednostavljeno raspoređivanje tog ograničenja tijekom poslovne godine: njihovoj poslovnoj i kreditnoj politici prepuštena je odluka u kojem će dijelu godine iskoristiti tih 12 posto rasta plasmana, a naravno, kao i do sada, i odluka kojim će klijentima i za kakve programe plasirati ta sredstva.
Tom izmjenom bankama se omogućuje veća sezonalna fleksibilnost u primjeni Odluke o obveznom upisu blagajničkih zapisa unutar kalendarske godine, sukladno specifičnim potrebama njihovih klijenata, što bi uz primjenu prvotno predviđenih mjesečnih stopa u određenim okolnostima moglo biti otežano. No, radi pravodobnog uvida u kretanja i promptne primjene Odluke u slučaju prekoračenja propisanog limita, banke su i nadalje dužne svakog mjeseca izvještavati središnju banku o kretanju svojih plasmana.
Nikakve daljnje promjene niti prilagodbe ove Odluke nisu predviđene, osim eventualnog zaoštravanja, ukoliko bi u provedbi došlo do odstupanja od ciljeva zbog kojih je Odluka o obveznom upisu blagajničkih zapisa i donijeta: usporavanja kreditnih plasmana zasnovanih na rastu inozemne zaduženosti.