Misija MMF-a u Hrvatskoj narodnoj banci

Objavljeno: 23.11.2001.

Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda, koje predvodi g. Hans Flickenschild, razgovorom s rukovodećim ljudima Hrvatske narodne banke u petak je i službeno započelo radni program dvotjednog posjeta našoj zemlji. Cilj posjeta je uvid u aktualna gospodarske i financijska kretanja u Hrvatskoj, vezano za ostvarivanje postojećeg stand-by aranžmana s ovom međunarodnom financijskom institucijom, te razmatranje mogućnosti za daljnju uspješnu suradnju.

Članovi izaslanstva sa zanimanjem su popratili informacije koje govore da će ključni makroekonomski pokazatelji u ovoj godini, po svemu sudeći, biti bolji od očekivanja. Drugim riječima, stopa inflacije bit će niža od najavljivanih 4,5 posto, stabilnost nacionalne valute i dalje se uspješno održava, međunarodne pričuve zemlje su na visokoj razini, a iz dosad raspoloživih podataka može se zaključiti da deficit tekućeg računa platne bilance za cijelu ovu godinu neće biti veći od 4 do 5 posto bruto domaćeg proizvoda.O oživljavanju gospodarstva svjedoči i procjena da će porast bruto domaćeg proizvoda iznositi oko 4,2 posto, što je iznad ranijih predviđanja.

Članovi Misije MMF-a smatraju da su to vrlo ohrabrujući rezultati, napose ako se imaju u vidu ne baš povoljne okolnosti u sadašnjem međunarodnom okružju. Uz to, članovi izaslanstva zanimali su se i kako napreduju zakonske reforme, bitne za daljnje vođenje novčane politike i za stanje u bankarstvu. Obaviješteni su da se za zakon o platnom prometu u zemlji očekuje drugo čitanje u Saboru, da bi novi zakon o bankama uskoro trebao krenuti u parlamentarnu proceduru, a prijedlog novog zakona o deviznom sustavu trebao bi biti predočen javnosti sljedećeg mjeseca, tako da bi rasprava i usvajanje mogli uslijediti tijekom prvog tromjesečja sljedeće godine.