Nova novčanica od 200 kuna ulazi u optjecaj

Objavljeno: 9.8.2002.

Hrvatska narodna banka pustit će 12. kolovoza 2002. godine u optjecaj novu novčanicu od 200 kuna, koja nosi datum izdanja 7. ožujka 2002. godine.

Na novom izdanju novčanica od 200 kuna zadržan je osnovni dizajn i temeljna boja dosadašnje novčanice iste vrijednosti, koja nosi datum izdanja 31. listopada 1993. godine, a koja i nadalje ostaje u optjecaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Novoizrađene novčanice imaju poboljšanu pamučnu osnovu papira i dograđena zaštitna obilježja (ugrađena metalizirana folija - kinegram) koja omogućava efikasnu i brzu provjeru autentičnosti novčanica i spriječava uspješno krivotvorenje. Poboljšana kakvoća papira omogućit će veću otpornost na gužvanje i presavijanje, odnosno na habanje.

Primjenom dubokog linijskog tiska postignut je znatno bolji osjet na dodir motiva otisnutih na novčanici (portret, natpisi, znak za slijepe osobe, oznake nominalne vrijednosti).

Nova novčanica od 200 kuna razlikuje se od stare po otisnutom nazivu središnje banke ("Hrvatska narodna banka" umjesto "Narodna banka Hrvatske") i nosi faksimil potpisa sadašnjeg guvernera HNB-a dr. Željka Rohatinskog.