Nova strategija poslovanja SRM-a

Objavljeno: 13.2.2024.
Nova strategija poslovanja SRM-a

Jedinstveni sanacijski odbor objavio je danas novu strategiju poslovanja za iduće četiri godine – SRM Vision 2028.

SRM Vision 2028 jasan je pomak za jedinstveni sanacijski mehanizam (Single Resolution Mechanism, SRM) jer postavljanjem novih ciljeva započinje nova faza rada kojom se, prije svega, uzima u obzir razvoj rizika u okružju.

Na temelju nove strategije Jedinstveni sanacijski odbor i nacionalna sanacijska tijela prebacuju fokus svoga djelovanja s ključnih elemenata planiranja i pripreme sanacijâ na njihovu operacionalizaciju i testiranje. Time će se osigurati provedba svakoga sanacijskog plana i njima predviđenih sanacijskih strategija u kratkom roku, što će cjelokupni SRM učiniti još spremnijim za krizu i otpornijim.

Ostali ključni elementi nove strategije poslovanja uključuju usredotočenost na komunikaciju, transparentnost i suradnju s europskim, globalnim i industrijskim dionicima. Kako bi se to postiglo, Jedinstveni sanacijski odbor povećat će svoju učinkovitost provođenjem različitih mjera, između ostalog, pojednostavit će sustav donošenja odluka, poticati razvoj karijere svog osoblja, poboljšati rodnu ravnotežu te raditi na jačanju IT sustava, digitalizacije i kibernetičke sigurnosti.

Strategija je razvijena u posljednjih 12 mjeseci uz sedam različitih savjetovanja, internih i onih s nacionalnim sanacijskim tijelima 20 država europodručja i Bugarske te cjelokupnim bankovnim sustavom. Strategija obuhvaća tri ključna područja: temeljno poslovanje, upravljanje i ljudske resurse. Ima devet strateških ciljeva, a do kraja 2028. trebalo bi se provesti 20 akcijskih planova.

"Zadovoljan sam suradnjom s našim kolegama u Hrvatskoj narodnoj banci i svim ostalim nacionalnim sanacijskim tijelima unutar bankovne unije, kao i suradnjom s Europskom središnjom bankom, Europskom komisijom i bankama. Njihov doprinos i povratne informacije pomoći će nam da postignemo višu razinu učinkovitosti, jednostavnosti i transparentnosti u svom radu te da pronađemo nove načine za obavljanje zadataka", rekao je predsjednik Jedinstvenoga sanacijskog odbora Dominique Laboreix.

"Hrvatska narodna banka zadovoljna je što je pridonijela razvoju nove strategije poslovanja SRM-a. SRM Vision 2028 je snažan temelj koji će osigurati da možemo nastaviti uživati u stabilnom bankovnom sustavu ovdje, u Republici Hrvatskoj i diljem Europe", istaknuo je tom prilikom Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.