Protekcionističke politike valja izbjegavati

Objavljeno: 4.7.2018.
Protekcionističke politike valja izbjegavati

Izravni utjecaj trenutnih protekcionističkih mjera na hrvatsko gospodarstvo vjerojatno će biti ograničen, rekao je Gordi Sušić, direktor Direkcije za ekonomske analize Hrvatske narodne banke na 5. konferenciji o izvozu u organizaciji tjednika Lider održanoj 3. srpnja 2018. u Zagrebu.

Razdoblje prije izbijanja krize bilo je obilježeno snažnom trgovinskom liberalizacijom, pri čemu je sklopljen velik broj novih preferencijalnih trgovinskih sporazuma, a carine su u međunarodnoj trgovini snižene. Taj je trend nakon krize prekinut te se sve više uvode protekcionističke mjere.

Prikazavši kronologiju mjera koje su uvele Sjedinjene Američke Države tijekom 2017. i 2018. godine, Sušić se osvrnuo na očekivane globalne posljedice carina na uvoz čelika i aluminija te je naglasio da je hrvatski izvoz čelika i aluminija u SAD-u vrlo skroman i čini samo mali dio hrvatskog izvoza u SAD. Američki proizvodi na čiji je uvoz Europska unija uvela protumjere  (carine na sok od naranče, burbon, traperice i motocikle) također čine neznatan dio uvoza EU-a iz SAD-a. Hrvatska je, usto, slabo integrirana u globalne lance vrijednosti, što dodatno oslabljuje potencijalne negativne učinke protekcionističkih mjera na domaće gospodarstvo.

Daljnja eskalacija protekcionizma naškodila bi globalnom gospodarstvu. Veće uvozne cijene mogu povećati troškove proizvodnje i smanjiti kupovnu moć kućanstava. Osim toga, eskalacija trgovinskih napetosti povećava gospodarsku neizvjesnost, pri čemu bi financijski investitori mogli smanjiti izloženost tržištu kapitala, smanjiti ponudu kredita i zahtijevati veću premiju za rizik.

Vodeće međunarodne institucije (IMF, WTO, OECD) upravo iz tih razloga ističu dobrobiti trgovinske liberalizacije te pozivaju zemlje da probleme s konkurentnošću domaćih kompanija rješavaju strukturnim reformama, a ne zatvaranjem granica, odnosno nametanjem trgovinskih ograničenja. Njihovo je stajalište da protekcionističke politike treba izbjegavati jer je malo vjerojatno da će se njima smanjiti vanjske neravnoteže, a u dugom će roku zasigurno naštetiti domaćem i globalnom gospodarskom rastu.

Pretraživanje novosti