Savjet HNB-a: U četvrtom tromjesečju 2019. usporen rast realnog BDP-a

Objavljeno: 12.2.2020.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio recentna novčana i gospodarska kretanja te analizu financijske stabilnosti sustava u četvrtom tromjesečju 2019., a donio je i nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

Dostupni mjesečni pokazatelji upućuju na usporavanje rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2019. godine. Na tržištu rada nastavljena su povoljna kretanja, odnosno rast zaposlenosti i plaća, te pad broja nezaposlenih osoba. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ubrzala se s 0,7% u studenom na 1,4% u prosincu 2019., a najveći doprinos tome dali su hrana, uslijed snažnog rasta cijena svinjetine, te naftni derivati. Doprinos naftnih derivata ubrzavanju  godišnje stope inflacije posljedica je učinka baznog razdoblja, odnosno pada cijena naftnih derivata u prosincu 2018. Troškovi financiranja uglavnom su se nastavili smanjivati, čemu pridonosi akomodativna monetarna politika.

Godišnji se rast plasmana banaka na kraju 2019. ubrzao na 4,2%, čemu je pridonio rast kreditiranja stanovništva i poduzeća. Snažniji rast plasmana stanovništvu bio je potaknut ponajprije nastavkom ubrzavanja godišnjeg rasta stambenih kredita te u manjoj mjeri i gotovinskih nenamjenskih kredita. Istovremeno je godišnjem porastu plasmana nefinancijskim poduzećima, osim neznatnog povećanja novog zaduživanja, u najvećoj mjeri pridonijelo iščezavanje većeg dijela negativnog učinka aktiviranja državnih jamstava brodogradilištima krajem 2018. godine. Dostupni fiskalni podaci za treće tromjesečje 2019. godine upućuju da su nastavljena povoljna kretanja u javnim financijama zahvaljujući bržem rastu proračunskih prihoda u odnosu na snažni rast rashoda proračuna.

Na ovoj se sjednici Savjet HNB-a suglasio s prijedlogom Sberbank d.d., Zagreb da predsjednik uprave te banke i nadalje bude Csaba Soós, kao i s prijedlogom Zagrebačke banke d.d., Zagreb da njen član uprave postane Dalibor Ćubela.