Suradnja dobitnika Nobelove nagrade Roberta Mundella s Hrvatskom narodnom bankom

Objavljeno: 14.10.1999.

Hrvatska narodna banka s osobitim je zadovoljstvom primila vijest da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju profesor Robert Mundell. Ne samo zbog poznavanja i poštivanja znanstvenog rada tog veoma cijenjenog analitičara novčane, fiskalne i tečajne politike, već i zbog činjenice da je ovaj ekonomist s njujorškog sveučilišta Columbia i neposredni suradnik hrvatske središnje banke u pripremi međunarodnih Dubrovačkih konferencija o tranzicijskim gospodarstvima: za svih dosad održanih Dubrovačkih konferencija bio je član Znanstvenog odbora i redoviti aktivni sudionik. Sljedom te suradnje prihvatio je i ulogu suurednika časopisa "Zagreb Journal of Economics”.

Prijateljski odnos prema Hrvatskoj profesor Mundell pokazao je već dolaskom na prvu Dubrovačku konferenciju 1995. godine, dok su na dubrovački aerodrom još padale granate a do konferencijske dvorane dopirala grmljavina agresorskog oružja, potaknuvši svojim primjerom i ugledom na dolazak i druge istaknute sudionike ovog skupa. Redovito i neumorno sudjelujući i u svim sljedećim okupljanjima i raspravama, Robert Mundell zadužio je Hrvatsku narodnu banku, te nedvojbeno pridonio afirmaciji i ugledu Hrvatske u svijetu, osobito u znanstvenim krugovima.

Na prvoj Dubrovačkoj konferenciji rad profesora Mundella bio je naslovljen "Velike kontrakcije u tranzicijskim gospodarstvima", na drugoj se bavio "Reformom novčarstva i financijskog tržišta u tranzicijskim gospodarstvima, s posebnim osvrtom na Kinu", na trećoj "Tečajnim režimima u tranzicijskim gospodarstvima", na četvrtoj je razmatrao "Međunarodne učinke eura i njegove posljedice za tranzicijske zemlje", a na petoj, u lipnju ove godine, iznio je svoje viđenje "Najvažnijih zadaća u zaokruživanju tranzicije i modela za budućnost".

Već iz tih naslova mogu se jasno raspoznati sadržaji koji su Roberta Mundella najviše zaokupljali tijekom njegovih ekonomskih istraživanja, otkako je počeo svoju znanstvenu karijeru na Sveučilištu u Chicagu 1956. godine. Njegove knjige "Čovjek i ekonomija" (Man and Economics, 1968.), "Međunarodna ekonomija" ( International Economics, 1968.) i "Monetarna teorija: Kamate, inflacija i rast u svjetskom gospodarstvu" ( Monetary Theory: Interest, Inflation and Growth in the World Economy, 1971.) doživjele su izdanja na više svjetskih jezika, a kao autor ili urednik sudjelovao je u stvaranju nekoliko desetaka knjiga kojima je obogaćena ekonomska znanost.

Mnogi od danas vodećih svjetskih ekonomista bili su njegovi studenti na sveučilištu u Chicagu, na Stanfordu, u Bologni ili u Ženevi. Tijekom proteklih desetljeća profesor Mundell djelovao je i kao savjetnik brojnih međunarodnih institucija - od Ujedinjenih naroda preko Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Europske ekonomske komisija do američkih Federal Reserve i Ministarstva financija, te kanadske vlade i vlada više zemalja u Europi i Latinskoj Americi.