Viceguvernerka Drvar u HRT-ovoj emisiji Druga strana

Objavljeno: 12.3.2021.
Viceguvernerka Drvar u HRT-ovoj emisiji Druga strana

S viceguvernerkom Hrvatske narodne banke Martinom Drvar u emisiji Druga strana HRT-a razgovarao je Željko Kardum.

Martina Drvar u intervjuu je pojasnila mjere i preporuke koje je HNB donio kako bi banke u gospodarskoj krizi povezanoj s pandemijom koronavirusa mogle fleksibilnije dogovarati moratorije s dužnicima u problemima te je govorila o svim prednostima koje Finin instrument ocjene kvalitete poslovanja, COVID score, donosi bankama i poduzećima u pravodobnoj procjeni njihove kreditne sposobnosti. Jedna od tema bila je i reguliranje nadzora nad tvrtkama za naplatu potraživanja.  

U emisiji je, između ostalog, rečeno kako je jedinstveni online portal koji je uspostavila Fina (MJERE portal) ključni digitalni projekt kojim je Hrvatska odgovorila na dio ekonomskih izazova prouzročenih pandemijom te da predstavlja vrhunsko inovativno digitalno rješenje. Iako je u početku bilo nerazumijevanja kod dijela poduzetnika vezano uz dostavljanje tromjesečnih izvještaja čija je namjena što brže ocijeniti kreditnu sposobnost dužnika koji su upali u probleme zbog pandemije, viceguvernerka je ustvrdila da su naknadno i ti poduzetnici uvidjeli prednosti tog modela.    

"Zašto je Fina upravo izabrana kao raskršće koje može skupljati te podatke? Svi koji daju potpore za zaposlenike, uključujući i nas koji kontroliramo banke, možemo prikupiti te podatke. Međutim, ti podaci onda ostaju u slijepoj ulici te institucije, koja se njima koristi isključivo i samo za svoj mandat. Fina ima infrastrukturu, znanje i mogućnost da prikupljene podatke, kao idealno digitalno rješenje, podijeli sa svim dionicima tog sustava upravljanja COVID krizom. Znači, ona može skupiti podatke i od banaka, i od državnih institucija, i od HNB-a, te ih upariti prema OIB-u poduzetnika kao i distribuirati svim tim sudionicima, uključujući poduzetnicima samima. Poduzetnici su pozvani da se koriste COVID scoreom za sebe, da vide kako se njihovo poslovanje mijenja, kako ih vide druge institucije, ali isto tako mogu se njime koristiti za svoje poslovanje s drugim poduzetnicima jer mogu tražiti i uvid, naravno uz dopuštenje toga drugog poduzetnika, da vide kakav je njihov COVID score", kazala je tom prilikom Martina Drvar, ističući kako je sve skupa napravljeno da se pomogne poduzetnicima u dolasku do potrebnih kredita, ali i svima u sustavu da se lakše i jednostavnije nose sa svim problemima koje ovakva kriza donosi.

Govoreći o agencijama za naplatu potraživanja, rekla je kako je Ministarstvo financija oformilo radnu skupinu koja radi na izradi zakonskog rješenja na temelju kojeg bi se utvrdili nadzorno tijelo i mehanizmi nadzora nad takvim tvrtkama.

Cijela emisija dostupna je na internetskim stranicama Hrvatske radiotelevizije.