Zasjedanje Konstitutivne skupine MMF-a i Svjetske banke u Splitu

Objavljeno: 8.6.2018.
Zasjedanje Konstitutivne skupine MMF-a i Svjetske banke u Splitu

Najviši predstavnici središnjih banaka i ministarstava financija petnaest zemalja Konstitutivne skupine, kojoj u Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci pripada Hrvatska, a na čelu su joj Nizozemska i Belgija, održat će tijekom vikenda redovito proljetno zasjedanje u Splitu. Hrvatski domaćini skupa su Ministarstvo financija i Hrvatska narodna banka, odnosno ministar Zdravko Marić i guverner Boris Vujčić.

Njima su se pridružili izvršni direktori MMF-a i Svjetske banke, Anthony De Lannoy i Frank Heemskerk, zaduženi za ovu konstitutivnu skupinu, u kojoj su – uz Nizozemsku, Belgiju i Hrvatsku – još i Armenija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Gruzija, Izrael, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Rumunjska i Ukrajina.

Stotinjak sudionika na splitskom skupu razmotrit će aktualna pitanja novčane, financijske i razvojne politike koja zaokupljaju članice skupine, a zadiru u nadležnosti i suradnju tih zemalja s dvjema najznačajnijim svjetskim financijskim institucijama. Poseban će naglasak biti na tzv. Fintechu – odnosu razvoja tehnologije i financijske industrije, s fokusom na promjene koje brzi razvoj tehnologije donosi u regulaciji, poslovanju i korisničkim pravima.