Odgovor EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu

Objavljeno: 27.6.2022.
Europska unija odgovorila je na rusku invaziju na Ukrajinu uvođenjem niza sveobuhvatnih i oštrih sankcija kojima je cilj onemogućiti ruskom vodstvu da financira rat i oslabiti bazu ruskoga gospodarstva.

Od veljače je doneseno šest paketa sankcija usmjerenih na financijski, trgovinski, energetski, prometni, tehnološki i obrambeni sektor, kao i na medije te pojedine osobe i subjekte koji svojim aktivnostima pridonose agresiji na Ukrajinu, a šesti paket sankcija uključuje i embargo na uvoz nafte iz Rusije. Sankcijske mjere uvedene su i Bjelorusiji radi sudjelovanja te zemlje u ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu.

U financijskom dijelu sankcije Vijeća EU-a uključuju sljedeće mjere:

 • isključivanje deset ruskih i četiri bjeloruske banke iz vodećega svjetskog sustava financijskih komunikacija SWIFT
 • zabranu transakcija sa središnjim bankama Rusije i Bjelorusije, odnosno blokiranje njihovih deviznih pričuva pohranjenih u EU-u
 • zabranu ulaganja u projekte koje sufinancira Ruski fond za izravna ulaganja
 • ograničenje pristupa tržištima kapitala EU-a za određene ruske banke i poduzeća
 • zabranu financiranja (kreditiranja i kupnje vrijednosnih papira) ključnih ruskih državnih i privatnih banaka
 • zabranu svih transakcija s poduzećima u državnom vlasništvu Rusije
 • zabranu pružanja usluga procjene kreditnog rejtinga za sve fizičke i pravne osobe iz Rusije
 • zabranu depozita u kriptonovčanicima iznad 10.000,00 eura i pružanja drugih usluga vezanih uz kriptoimovinu ruskim državljanima, rezidentima te pravnim osobama
 • zabranu isporuke eurskih novčanica Rusiji i Bjelorusiji
 • zabranu prihvaćanja novih depozita ruskih i bjeloruskih državljana i rezidenata u bankama EU-a iznad 100.000,00 eura
 • zabranu držanja računa klijenata iz Rusije i Bjelorusiji od strane središnjih depozitorija vrijednosnih papira EU-a
 • zabranu pružanja savjeta o trustovima imućnim Rusima kako bi im se otežalo pohranjivanje bogatstva u Uniji.

Kako bi osigurala učinkovitu provedbu sankcija Vijeća EU-a na teritoriju Republike Hrvatske, Vlada RH donijela je neposredno nakon početka ruske agresije na Ukrajinu novu Odluku o osnivanju Stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja, u čijem radu, u dijelu vezanom uz financijski sektor u nadležnosti HNB-a, sudjeluju i predstavnici HNB-a. Stalna skupina aktivno koordinira i nadgleda primjenu sankcija Vijeća EU-a na temelju Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja.

Osim putem sveobuhvatnih sankcija nametnutih Rusiji i Bjelorusiji te pružanjem financijske i materijalne pomoći Ukrajini, Europska unija pomaže Ukrajini i prihvatom velikog broja ukrajinskih građana koji su iz Ukrajine izbjegli na područje EU-a, uključujući i Hrvatsku. Kako bi olakšao prilagodbu izvanrednoj situaciji u kojoj su se našli, HNB je bankama preporučio da izbjeglicama iz Ukrajine koje na teritoriju Republike Hrvatske imaju zakonito boravište osiguraju besplatno otvaranje osnovnog računa, kao i deset besplatnih nacionalnih ili prekograničnih transakcija bez zaračunavanja naknade.

Naposljetku, s obzirom na velik interes hrvatskih građana i kompanija za pružanje pomoći Ukrajini, Hrvatska narodna banka objavljuje poveznicu na poseban račun otvoren pri središnjoj banci Ukrajine (National Bank of Ukraine) na koji se na jednostavan način mogu donirati financijska sredstva (u različitim valutama) za humanitarnu pomoć Ukrajini.