Novo izdanje novčanice od 10 kuna u optjecaju od 18. lipnja

Objavljeno: 12.6.2001.

Hrvatska narodna banka pustit će u optjecaj 18. lipnja 2001. godine nove novčanice od 10 kuna - izdanje 7. ožujka 2001. Stare novčanice od 10 kuna - izdanje 15. siječnja 1995. i nadalje će biti u optjecaju kao zakonito sredstvo plaćanja.

Na novim novčanicama od 10 kuna zadržana je temeljna boja i osnovni dizajn novčanica od 10 kuna koje su u optjecaju, s tim da na ovom izdanju više ne stoji "Narodna banka Hrvatske", već sadašnje ime središnje banke "Hrvatska narodna banka". Nova "desetica" je i prva novčanica kune na kojoj neće stajati faksimil potpisa dr. Pere Jurkovića, koji je bio guverner HNB-a u vrijeme uvođenja kune, već sadašnjeg guvernera HNB-a dr. Željka Rohatinskog.

U izradi papira za novčanice i u tisku novčanica primijenjena su nova tehnološka dostignuća, a u postupku tiskanja upotrijebljene boje koje su znatno postojanije na vanjske utjecaje i habanje, što će znatno produžiti "životni vijek" novčanica.

Primjenom najsuvremenijih zaštitnih obilježja na novom su izdanju novčanica dopunjeni zaštitni elementi, što će javnosti i novčarskim institucijama omogućiti jednostavnu provjeru originalnosti novčanica, a onemogućiti izradu kvalitetne krivotvorine. Tako je u papir ugrađena zaštitna kovinska nit veće širine, sa strojno čitljivim magnetskim svojstvima. Ta nit pod UV svjetlom fluorescira u duginim bojama, što je novo zaštitno obilježje. Primjenom suvremene tehnologije tiskanja novčanica postignuta je bolja opipljivost natpisa i oznake nominalne vrijednosti te, posebice, oznake za slijepe osobe. Dodatnim tiskom posebnih, antikopirnih obilježja, novčanice su zaštićene od kopiranja i skeniranja. Kao najviši stupanj zaštite u masu papira novčanica ugrađena su obilježja koja su strojno čitljiva na sustavima za obradu novčanica te bankomatima.