25 kuna – obilježavanje 25. obljetnice uvođenja kune kao novčane jedinice Republike Hrvatske, 30. svibnja 1994. – 30. svibnja 2019.

Objavljeno: 30.5.2019.

Datum puštanja u optjecaj: 30. svibnja 2019.

Sastav kovine: Jezgra novca izrađena je od slitine 92% bakra, 6% aluminija i 2% nikla, a prsten od slitine srebrnasta sjaja, koja se sastoji od 75% bakra i 25% nikla.

Promjer i težina: Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, kojemu opisana kružnica ima promjer od 32 milimetra. Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima masu od 12,75 grama. Jezgra ovog novca ima promjer od 18 milimetara i masu od 4,05 grama. Prsten ima unutarnji promjer od 18 milimetara i masu od 8,70 grama.

Motiv na licu: Unutar jezgre kovanog novca nalazi se simbolični prikaz kovanog novca na kojemu se kružno uz rub nalazi 25 kružića koji simboliziraju 25 godina od uvođenja kune kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj. U sredini jezgre prikazana je brojčana oznaka »25.«, koja označuje redni broj obljetnice. Kroz konture brojčane oznake vidi se kuna zlatica okrenuta nadesno, a njezino je tijelo ukomponirano u brojčanu oznaku. Iznad jezgre, kružno, u gornjem dijelu prigodnoga optjecajnoga kovanog novca, unutar prstena, ispisan je tekst »OBLJETNICA UVOĐENJA KUNE«. Ispod jezgre, kružno, u donjem dijelu prigodnoga optjecajnoga kovanog novca, unutar prstena ispisani su datumi: »30. 5. 1994. – 30. 5. 2019.«. Na plohi prigodnoga optjecajnoga kovanog novca naizmjenični je prikaz dvadeset i pet polja koja simboliziraju grb Republike Hrvatske te dvadesetpetogodišnje razdoblje od uvođenja kune kao novčane jedinice Republike Hrvatske.

Motiv na naličju: u središnjem dijelu jezgre kovanog novca nalazi se ispisana brojčana oznaka nominalne vrijednosti »25«, kroz konture brojčane oznake vidi se kuna zlatica okrenuta nadesno, a njezino je tijelo ukomponirano u brojčanu oznaku. Iznad brojčane oznake i prikaza kune zlatice prikaz je grba Republike Hrvatske. Lijevo, iznad brojčane oznake, na površini prstena kovanog novca položena je grančica hrasta lužnjaka s plodovima. Desno, iznad brojčane oznake, na prstenu kovanog novca, ispisan je natpis »REPUBLIKA HRVATSKA«. Lijevo ispod brojčane oznake, unutar prstena kovanog novca, ispisan je naziv novčane jedinice »KUNA«. Desno ispod brojčane oznake, na površini prstena, položena je grančica lovora u cvatu.

Povod izdavanja: obilježavanje 25. obljetnice uvođenja kune kao novčane jedinice Republike Hrvatske, 30. svibnja 1994. – 30. svibnja 2019.

Izdana količina: 30.000 kom.