25 kuna – Pelješki most, 2022.

Objavljeno: 21.7.2022.

 

Datum puštanja u optjecaj: 26. srpnja 2022.

Sastav kovine: jezgra novca izrađena je od slitine 92% bakra, 6% aluminija i 2% nikla, a prsten od slitine srebrnasta sjaja, koja se sastoji od 75% bakra i 25% nikla s mogućim odstupanjem od 2% po pojedinom sastojku materijala.

Promjer i težina: Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, kojemu opisana kružnica ima promjer od 32 milimetra s mogućim odstupanjima kako je navedeno za jezgru i za prsten. Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima masu od 12,75 grama s mogućim odstupanjem od ±3,5%. Jezgra mu ima promjer od 18 milimetara s mogućim odstupanjem od ±0,05 milimetara i masu od 4,05 grama. Prsten ima unutarnji promjer od 18 milimetara s mogućim odstupanjem od ±0,05 milimetara i masu od 8,70 grama.

Motiv na licu: Unutar jezgre kovanog novca i djelomično na prstenu kovanog novca nalazi se prikaz Pelješkog mosta. Djelomično unutar jezgre i djelomično na prstenu kovanog novca, a u vizuri smješten iza mosta, nalazi se također prikaz dijela poluotoka Pelješca koji se na tom području mostom spaja s kopnom Republike Hrvatske. Na prstenu kovanog novca, ispod prikaza Pelješkog mosta ispisan je tekst "PELJEŠKI MOST" i godina izdanja kovanog novca "2022.". 

Motiv na naličju: Unutar jezgre kovanog novca prikazana su dva kvadrata, veći i manji, što asocira na polja grba Republike Hrvatske i na dva dijela teritorija Republike Hrvatske koji oblikovani te spojeni jednom linijom i kompozicijski postavljeni simboliziraju cestovno povezivanje teritorija Republike Hrvatske. Ispod većega kvadrata, unutar jezgre kovanog novca, prikazane su grančica hrasta lužnjaka s plodovima i grančica lovora u cvatu. Kroz konture većega kvadrata vidi se kuna zlatica okrenuta nadesno te se prikaz kune nastavlja izvan kvadrata, iznad simbolički zamišljene linije mosta i manjega kvadrata. Lijevo od prikaza kune zlatice, na površini prstena kovanog novca, prikaz je grba Republike Hrvatske, a desno je prikaz brojčane oznake nominalne vrijednosti "25", ispod koje se nalazi naziv novčane jedinice "KUNA". Iznad jezgre kovanog novca, na površini prstena kovanog novca, ispisan je polukružno tekst "REPUBLIKA", a ispod jezgre kovanog novca, na prstenu kovanog novca, ispisan je tekst "HRVATSKA".

Povod izdavanja: obilježavanje otvaranja za promet Pelješkog mosta i cestovnog povezivanja teritorija Republike Hrvatske

Izdana količina: 30.000 kom.