25 kuna – Predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020.

Objavljeno: 15.1.2020.

Datum puštanja u optjecaj: 15. siječnja 2020.

Sastav kovine: Jezgra novca izrađena je od slitine 92% bakra, 6% aluminija i 2% nikla, a prsten od slitine srebrnasta sjaja, koja se sastoji od 75% bakra i 25% nikla.

Promjer i težina: Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, kojemu opisana kružnica ima promjer od 32 milimetra. Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima masu od 12,75 grama. Jezgra ovog novca ima promjer od 18 milimetara i masu od 4,05 grama. Prsten ima unutarnji promjer od 18 milimetara i masu od 8,70 grama.

Motiv na licu: Unutar jezgre kovanog novca nalazi se prikaz službenog logotipa "Tipografska šahovnica" u povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020., koji se, kao tipografsko rješenje, sastoji od slova i brojki čiji međusobni položaj asocira na polja grba Republike Hrvatske. Kompozicijski, kraticama "HR" i "EU" te godinom predsjedanja "2020.", prenosi poruku povezanosti Hrvatske i Europske unije. Kružno, unutar prstena, ispisan je tekst "HRVATSKO PREDSJEDANJE VIJEĆEM EUROPSKE UNIJE". Ispod jezgre, na površini prstena kovanog novca nalazi se ispis godine izdanja "2020.".

Motiv na naličju: U središnjem dijelu jezgre kovanog novca nalazi se ispisana stilizirana brojčana oznaka nominalne vrijednosti "25", kroz konture brojčane oznake vidi se kuna zlatica okrenuta nadesno, a njezino je tijelo ukomponirano u brojčanu oznaku. Iznad brojčane oznake i prikaza kune zlatice, na površini jezgre kovanog novca, prikaz je grba Republike Hrvatske. Ispod brojčane oznake, unutar jezgre kovanog novca, ispisan je naziv novčane jedinice "KUNA". Lijevo od brojčane oznake, na površini prstena kovanog novca, prikazana je položena grančica hrasta lužnjaka s plodovima, a desno od oznake, na prstenu, prikazana je položena grančica lovora u cvatu. Iznad prikaza jezgre kovanog novca na površini prstena kovanog novca ispisan je polukružno tekst "REPUBLIKA", a ispod jezgre na površini prstena ispisan je polukružno tekst "HRVATSKA".

Povod izdavanja: obilježavanje predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020.

Izdana količina: 30.000 kom.

3D animacija kovanice