5. međunarodna konferencija “Balkan Network for Euro Protection"

Objavljeno: 16.5.2023.
5. međunarodna konferencija “Balkan Network for Euro Protection

Konferencija "Balkan Network for Euro Protection" započela je danas u Rovinju, na otoku Sveti Andrija. Na konferenciji, koja se održava peti put zaredom u suradnji i uz financijsku potporu Europske komisije u sklopu programa Pericles IV, prisustvuje 97 stručnjaka iz područja borbe protiv krivotvorenja gotovog novca iz 24 države iz okružja, Europske komisije, Europske središnje banke i Europola.

Dobrodošlicu je sudionicima konferencije poželjela mr. sc. Ivana Jakir-Bajo, viceguvernerka HNB-a, nadležna za Sektor za gotov novac, te zamjenik voditelja odjela "Zaštita eura i gotovine u eurima", Glavne uprave Europske komisije za ekonomske i financijske poslove, Luca Pierini. Konferenciju će moderirati dr. sc. Petra Poldrugač, direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca i dr. sc. Martina Skenderović Božičević, voditeljica Odjela za analizu gotovog novca.

U programu konferencije aktivno sudjeluju predstavnici središnjih banaka, središnjih ureda ministarstava unutarnjih poslova, državnog odvjetništva i carinske uprave Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Češke, Gruzije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Izraela, Italije, Kosova[1] , Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Španjolske i Turske. Sudionici konferencije razmatrat će aktualne izazove u suzbijanju krivotvorenja gotovog novca s naglaskom na suzbijanje krivotvorenja eura i predstavit će trenutačne trendove vezane uz pojavu i otkrivanje krivotvorenih primjeraka gotovog novca eura. Naglasak će biti na temi učinkovitih načina prevencije i suzbijanja pojave krivotvorenog novca eura i u zemljama članicama EU-a i u trećim zemljama koje tek trebaju ustrojiti pravni i institucionalni okvir koji bi omogućio učinkovitost preporučenih akcija.

Središnje teme prvog dana konferencije bit će smjer borbe protiv krivotvorenja u jugoistočnoj Europi i suzbijanje distribucije krivotvorenoga gotovog novca i visokokvalitetnih komponenata za njegovo krivotvorenje putem internetskih platformi.

Drugi dan konferencije bit će orijentiran na prenošenje propisa Europske unije u nacionalna zakonodavstva zemalja članica EU-a iz europodručja kao i njihovo praktično provođenje. Nadalje, program konferencije obuhvatit će akcije vezane uz ustroj institucija čije je osnivanje obvezno u skladu s propisima EU-a koji se primjenjuju u državama članicama te izgradnju međusobnog povjerenja i suradnje između središnjih banaka i kreditnih institucija te drugih obveznika kojima je propisana obveza izdvajanja sumnjivoga gotovog novca iz optjecaja.

 


  1. Ovim se nazivom ne dovode u pitanje stajališta o statusu te je on u skladu s RVSUN-om 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda o proglašenju neovisnosti Kosova.

Pretraživanje novosti