Bude li ove zime redukcija, čeka nas značajna recesija

Objavljeno: 4.11.2022.

Guverner Boris Vujčić razgovarao je 2. studenoga 2022. s Igorom Bobićem za N1 televiziju


Komentirajući strah od rasta kamata na kredite građanima i poduzetnicima u zemljama europodručja, a nakon što je Europska središnja banka po treći put od srpnja povisila referentne kamatne stope, guverner HNB-a je rekao da je prijenos te politike na hrvatsko tržište vrlo umjeren te da trenutno ne vidi značajnije povećanje kamatnih stopa, kao i da je ulazak Hrvatske u europodručje osigurač od većeg rasta kamatnih stopa.

“Najveći dio kredita  građanima su gotovinski krediti koji su ugovoreni s fiksnom kamatnom stopom – s njima se ništa neće dogoditi. Za građane koji imaju stambeni kredit, ponovno, oni koji imaju ugovorenu fiksnu kamatnu stopu ona se neće mijenjati, a kod onih koji imaju varijabilnu porast kamatne stope povećava otplatnu ratu. Dakle, možemo reći da kod stambenih kredita s varijabilnom kamatnom stopom medijalni kredit porast kamatne stope od jednog postotnog boda diže ratu oko pet posto.”, rekao je Vujčić.

Promjena monetarne politike prvo se odražava na zaduživanje države, rekao je guverner, a tek onda na kućanstva.

“U zemljama poput Mađarske, Češke i Poljske došlo je do velikog porasta stope po kojoj se država zadužuje, što u Hrvatskoj nije slučaj. To je posljedica našeg ulaska u europodručje i poboljšanja rejtinga koji je to pratio", objasnio je guverner.

Istaknuo je da bi javni dug prema svim projekcijama trebao padati i iduće godine, kao i 2024. godine te da HNB očekuje rast gospodarstva sljedeće godine od oko 1 posto.

“Za daljnje prognoze značajan je razvoj situacije ove zime: hoće li doći do ograničavanja korištenja energenata u Europi ili će samo ostati visoke cijene. U slučaju da ostanu samo povišene cijene energenata, i ako se poduzećima neće morati ograničavati potrošnja energije, onda neće biti većih problema. Ako do toga ipak dođe, recesija bi mogla biti značajna te se odraziti i na Hrvatsku”, naglasio je guverner Vujčić.