Savjet HNB-a: državnom proračunu 431,9 milijuna kuna

Objavljeno: 12.3.2014.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmatrao najnovije novčane i gospodarske pokazatelje, kao i izvješće o stanju u bankovnom sustavu u zadnjem tromjesečju prošle godine.

Uz to, Savjet HNB-a prihvatio je izvješće o prošlogodišnjem upravljanju međunarodnim pričuvama, koje su krajem prosinca 2013. dosegle ukupan iznos od 12,9 milijardi eura, što je za 1,67 milijardi eura ili oko 15 posto više nego na isteku 2012. godine. Neto međunarodne pričuve (u koje nije uključena obvezna devizna pričuva, specijalna prava vučenja kod MMF-a, kao ni devizna sredstva Ministarstva financija) porasle su u prošloj godini za 340,5 milijuna eura, odnosno za 3,3 posto, tako da su na isteku 2013. iznosile nešto više od 10,5 milijardi eura.

Na ovoj sjednici prihvaćeno je i izvješće o ukupnom financijskom poslovanju središnje banke u prošloj godini, u kojoj je ostvarena neto dobit od 735,5 milijuna kuna. Od toga će, u skladu sa zakonom utvrđenom formulom, u državni proračun biti doznačeno 431,9 milijuna kuna, a ostatak ulazi u opće pričuve središnje banke.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukom nadzornog odbora Banke Kovanica d.d. Varaždin da predsjednik uprave te banke postane Nicola Ceccaroli, a suglasan je i s odlukom nadzornog odbora Tesla štedne banke d.d., Zagreb, da predsjednik uprave i nadalje bude Zvonko Agičić, a članica uprave Dubravka Filipčić.

Odlukom Savjeta HNB-a plan ovogodišnjeg izdavanja prigodnog kovanog novca i numizmatičkih kompleta bit će dopunjen izdanjem prigodnog srebrnog kovanog novca s nominalnom oznakom 150 kuna posvećenog održavanju Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. u Brazilu. Sukladno današnjoj odluci, taj će prigodni srebrnjak u prodaju biti pušten 25. ožujka 2014. godine.