ESB uspostavlja blisku suradnju s hrvatskom središnjom bankom

Objavljeno: 10.7.2020.
  • Upravno vijeće ESB-a donijelo je odluku o uspostavi bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom.
  • Izravni nadzor hrvatskih značajnih institucija počet će 1. listopada 2020., nakon dovršetka postupka procjene značajnosti institucija.

Nakon što su ispunjeni potrebni nadzorni i zakonodavni preduvjeti, Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) donijelo je odluku o uspostavi bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom. Danas je također najavljeno uključivanje hrvatske kune u europski tečajni mehanizam (ERM II). Tim dvama koracima otvara se put za buduće sudjelovanje Hrvatske u europodručju.

Odluka o bliskoj suradnji stupit će na snagu 14 dana nakon objave u Službenom listu Europske unije. Od 1. listopada 2020. ESB će biti nadležan za izravni nadzor značajnih institucija u Republici Hrvatskoj, za zajedničke postupke za sve nadzirane subjekte i za nadgledanje nadzora manje značajnih institucija. U međuvremenu će provesti i procjenu kojom će utvrditi banke koje ispunjavaju kriterije za svrstavanje među značajne institucije.

Nadzor banaka ESB-a i Hrvatska narodna banka obavljaju pripreme kako bi omogućili neometan prijelaz na novi nadzorni režim.

»Iznimno nam je drago što možemo poželjeti dobrodošlicu Hrvatskoj u jedinstveni nadzorni mehanizam i obitelj nadzora banaka ESB-a«, kazao je Andrea Enria, predsjednik Nadzornog odbora ESB-a. »To je važan korak u povijesti bankovne unije jer ona više neće obuhvaćati samo članice europodručja.«

Predstavnik Hrvatske narodne banke u Nadzornom odboru ESB-a imat će jednaka prava i obveze kao i svi drugi članovi, što uključuje i glasačko pravo.


Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Nicosu Keranisu, tel. +49 172 758 7237.

Europska središnja banka
glavna uprava Odnosi s javnošću
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt na Majni, Njemačka
telefon: +49 69 1344 7455, e-adresa: media@ecb.europa.eu
mrežne stranice: www.bankingsupervision.europa.eu

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.