Eskontna stopa smanjena s 9% na 7%

Objavljeno: 8.6.2011.

S obzirom na trend postupnog opadanja kamatnih stopa na novčanom i kreditnom tržištu, Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici odlučio smanjiti eskontnu (diskontnu) stopu s 9% na 7% godišnje. Iako ova stopa nema značajniji izravni utjecaj na naša novčana kretanja, ovo smanjenje trebalo bi dodatno utjecati na snižavanje kamatnih stopa u odnosima između pravnih osoba i u odnosima između pravnih i fizičkih osoba.

Prema Zakonu o obveznim odnosima eskontna stopa služi za izračun zakonske zatezne kamate, koja se određuje za svako polugodište iznova, a zakonska zatezna kamata polazna je veličina za određivanje najviše dopuštene ugovorne kamatne stope. To znači da će, slijedom današnje odluke i odredbi Zakona o obveznim odnosima, od 1. srpnja 2011. zakonska zatezna kamata u poslovnim odnosima između pravnih osoba biti 15%, a u odnosima između pravnih i fizičkih osoba 12% godišnje, te da najviša ugovorna kamatna stopa u poslovima između pravnih osoba može iznositi 22,5%, a između pravnih i fizičkih osoba 12%.

Osim toga, Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici razmotrio najnovije gospodarske i novčane pokazatelje s procjenom daljnjih kretanja, izvješće o stanju u bankovnom sustavu u prvom ovogodišnjem tromjesečju, te izvješće o prošlogodišnjem poslovanju Hrvatskog novčarskog zavoda.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukom nadzornog odbora Veneto banke d.d., Zagreb, da predsjednik uprave te financijske institucije bude Michele Romano, a članovi uprave Leonardo Iannotta i Boris Kalajdžić.

Slavonski zatvoreni investicijski fond d.d., Zagreb, dobio je suglasnost za stjecanje kvalificiranog vlasničkog udjela u temeljnom kapitalu Slatinske banke d.d., Slatina.