Godišnja konferencija u organizaciji Bečke inicijative i Narodne banke Republike Sjeverne Makedonije

Objavljeno: 24.3.2023.
Godišnja konferencija u organizaciji Bečke inicijative i Narodne banke Republike Sjeverne Makedonije

"Mala otvorena gospodarstva Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe u posljednje su vrijeme pretrpjela niz dosad neviđenih vanjskih šokova. Cjenovni šokovi i globalna neizvjesnost velik su izazov ne samo za monetarnu politiku, koja ima jasnu zadaću održavanja stabilnosti cijena, već i za kreatore fiskalne politike. Još od vremena globalne financijske krize nikad nije bilo važnije jačanje dijaloga između dionika financijskog sektora. Stoga u ovim izazovnim vremenima uloga Bečke inicijative, jedinstvene platforme privatno-javnog sektora koja okuplja ključne međunarodne i europske financijske institucije, glavne prekogranične bankarske grupe te vlasti matične zemlje i zemlje domaćina, postaje time važnija", istaknuo je Boris Vujčić, guverner HNB-a i predsjedatelj Upravljačkog odbora Druge bečke inicijative na godišnjoj konferenciji održanoj u Skoplju.

Sudionici konferencije su raspravljali o ključnim izazovima s kojima se suočava bankarski sektor u regiji, uključujući promjenjivo gospodarsko okruženje, posljedice ruske invazije punog opsega na Ukrajinu, iskustvo nedavnih epizoda sanacije banaka te implikacije klimatskih promjena i digitalizacije na financijske sustave.

Bečka je inicijativa nastala na vrhuncu globalne financijske krize 2008./2009. i okupila međunarodne financijske institucije, europske institucije, regulatorna tijela iz zemalja domaćina i matičnih zemalja te najveće prekogranične bankarske grupe koje posluju u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe. Početni joj je cilj bilo podupiranje financijskog sektora europskih tržišta u nastajanju, sprječavanje nepravilnog razduživanja i održavanje kreditnih tokova prema gospodarstvima u regiji. Ti su ciljevi bili uspješno ostvareni u to vrijeme.

Kad se regija oporavila, aktivnosti Bečke inicijative usmjerile su se na rješavanje preostalih i novih izazova u financijskoj industriji, uključujući rješavanje neprihodonosnih kredita i razvoj lokalnih tržišta kapitala u europskim zemljama s tržištima u nastajanju.