Guverner HNB-a primio prestižnu Nagradu Lamfalussy za 2021.

Objavljeno: 25.1.2021.
Guverner HNB-a primio prestižnu Nagradu Lamfalussy za 2021.
Izvor: Magyar Nemzeti Bank

Izvršni odbor Mađarske narodne banke (MNB) izabrao je Borisa Vujčića, guvernera HNB-a, za dobitnika Nagrade Lamfalussy za 2021., međunarodnoga priznanja nazvanog po barunu Alexandreu Lamfalussyju, "ocu eura". Lamfalussy, belgijski ekonomist i središnji bankar, rođen je 1929. u Kapuváru u Mađarskoj. Studirao je na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu i Nuffield Collegeu u Oxfordu, gdje je doktorirao ekonomiju. Sudjelovao je u radu Delorsove komisije, koja je postavila temelje Europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, bio je prvi predsjednik Europskoga monetarnog instituta te je imao istaknutu ulogu u osnivanju Europske središnje banke i kreiranju regulative europskoga financijskog sustava.

Nagradu je mađarska središnja banka ustanovila  2014. godine kao priznanje za izvanredne profesionalne uspjehe i životna postignuća pojedinaca koji na međunarodnoj razini utječu na rad središnjih banaka i na funkcioniranje međunarodnoga financijskog sustava u cjelini. Dodjeljuje se početkom godine na konferenciji Lamfalussy Lectures, koju organizira Mađarska narodna banka, a sudjeluju brojni ekonomski i financijski stručnjaci.

Izvor: Magyar Nemzeti Bank

"Ovom nagradom Izvršni odbor MNB-a želi Vam odati priznanje za postignuća kao guverneru Hrvatske narodne banke, odnosno za reformu hrvatske monetarne politike koja je omogućila stabilnost hrvatske kune u odnosu na euro, što je dovelo do pridruživanja Hrvatske mehanizmu ERM II prošlog ljeta. No, Hrvatska ne bi mogla doći do praga ulaska u europodručje, a da prethodno niste imali ključnu ulogu u pregovorima Hrvatske i Europske unije kao zamjenik glavnog pregovarača, te Vam stoga pripadaju velike zasluge za uspješan proces integracije Hrvatske u EU.  Pritom svakako treba spomenuti Vašu važnu ulogu u organizaciji Dubrovačke ekonomske konferencije, na kojoj sudjeluju poznati ekonomisti i kreatori monetarnih politika iz cijelog svijeta svake godine", ističe se u obrazloženju MNB-a.

Na početku prigodne konferencije s temom „Budućnost monetarne politike nakon COVID-19 u perspektivi razvoja javnog duga", Boris Vujčić održao je glavni govor, uvodno se zahvalivši na nagradi.

U povodu nagrade guverner je izjavio: "Osjećam se istodobno počašćenim i zahvalnim, jer sam svjestan važnosti ove nagrade, koja nosi ime doista impresivne osobe; imao sam, naime, sreću poznavati Alexandrea Lamfalussyja, koji je svojim radom i postignućima ostavio ozbiljan trag u samim temeljima europskoga ekonomskog i monetarnog zajedništva. Naravno, iznimno poštujem i sve dosadašnje dobitnike ove nagrade, i zato – puno vam hvala!"

Dobitnici nagrade Lamfalussy dosad su bili Ewald Nowotny, tadašnji guverner Oesterreichische Nationalbank; Benoit Coeure, tadašnji član Izvršnog odbora Europske središnje banke, Banka za međunarodne namire (BIS); Jacques de Larosiere, bivši generalni direktor Međunarodnoga monetarnog fonda odnosno bivši guverner Banque de France te bivši predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj; Zhou Xiaochuan, tadašnji guverner Narodne banke Kine; Yves Mersch, tadašnji član Izvršnog odbora Europske središnje banke i Peter Praet, bivši član Izvršnog odbora Europske središnje banke.