HNB će i ove godine obilježiti Svjetski tjedan novca

Objavljeno: 20.3.2023.
HNB će i ove godine obilježiti Svjetski tjedan novca

U povodu Svjetskog tjedna novca, koji se održava od 20. do 26. ožujka 2023., Hrvatska narodna banka provest će niz edukativnih aktivnosti s ciljem podizanja razine financijske pismenosti mladih.

Stručnjaci Hrvatske narodne banke sudjelovat će u brojnim aktivnostima kojima se obilježava Tjedan novca. Tako će Josip Pintarić, glavni stručni suradnik u Uredu za praćenje zaštite potrošača, moderirati panel na konferenciji "Financijska pismenost za generaciju Z", namijenjenoj studentima i srednjoškolcima, koja će se u organizaciji Ministarstva financija i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu održati 20. ožujka na Ekonomskom fakultetu.
Istog dana održat će se i studentska rasprava "Održive financije generacije Z", koju zajedno organiziraju Hrvatska narodna banka, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga i studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Tijekom tjedna održat će se i niz predavanja za fakultete i škole u sklopu suradnje s Hrvatskom gospodarskom komorom na projektu "Više znamo, bolje razumijemo", tijekom kojeg će izlaganje "Značaj financijske pismenosti za mlade i uloga regulatornih institucija" održati Ana Pisačić, savjetnica u Uredu za praćenje zaštite potrošača.

Stručnjaci iz Hrvatske narodne banke sudjelovat će 24. ožujka na Državnom stručnom skupu za odgojno-obrazovne djelatnike u organizaciji Ministarstva financija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, tijekom kojeg će članovi Operativne radne grupe za financijsku pismenost održati zajedničku prezentaciju, u kojoj će sudionike upoznati sa svojim aktivnostima na ovom području.

Hrvatska narodna banka organizirat će i ove godine izlaganja za učenike u kojima se ističe važnost donošenja informiranih odluka o korištenju bankovnih usluga uz održiv pristup osobnim financijama. Učenici se detaljnije upoznaju s osnovnim elementima financijskog poslovanja: transakcijskim računima, depozitnim, kreditnim i elektroničkim poslovanjem. Centar za posjetitelje provodi edukacijske programe namijenjene osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima tijekom cijele godine, a škole i fakulteti mogu se obratiti za organizaciju izlaganja na adresu edukacija@hnb.hr.