HNB i MMF zajednički o demografskim izazovima

Objavljeno: 14.7.2019.
HNB i MMF zajednički o demografskim izazovima

Danas je u Dubrovniku započela druga zajednička konferencija Hrvatske narodne banke i Međunarodnoga monetarnog fonda pod nazivom "Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u Srednjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi". Ovogodišnja konferencija usredotočena je na tržište rada i demografske izazove, budućnost rada i politike potrebne za održiv gospodarski rast i dostizanje razine dohotka razvijenih zemalja Zapadne Europe.

U prvom dijelu konferencije panelisti će raspravljati o ekonomskim kretanjima i ograničenjima za razvoj koja proizlaze iz nedostatka radne snage te neusklađenosti znanja i vještina s potrebama tržišta rada.

Pitanja starenja stanovništva, emigracije i utjecaja tih demografskih promjena na rast dohotka i konvergenciju bit će dotaknuta u drugom dijelu konferencije. Panelisti će se također baviti potencijalnom ulogom tehnologije i drugih politika u neutralizaciji negativnog utjecaja demografskih trendova.

U trećem dijelu konferencije panelisti će raspravljati o budućnosti rada u Srednjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi te o ulozi vladinih politika i privatnog sektora u iznalaženju rješenja za negativne demografske trendove i rast produktivnosti. Također, bavit će se fiskalnim posljedicama aktualnih demografskih barijera i fokusirati se na pouke zemalja najuspješnijih u odgovoru na demografske izazove, uključivo one koji proizlaze iz nedostatne ponude na tržištu rada.

Ova konferencija, koju su zajednički organizirali MMF i HNB, posvećena je najvažnijim ekonomskim pitanjima kao što je znatan pad buduće radne snage u zemljama CESEE-a - zbog starenja stanovništva i emigracije - što zahtijeva dodatne politike kojima će se podržati veće sudjelovanje radne snage i promicati razvoj ljudskoga kapitala primjerenoga digitalnom dobu, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Time je ova konferencija odlična prigoda da se naglase veliki izazovi vezani uz optimalno oblikovanje, odgovarajući odabir i uspješnu kombinaciju tih politika, kao i da se temeljito sagledaju pitanja strukturnih reformi obrazovanja, mirovinskog sustava i tržišta rada u regiji te zemljama regije pojedinačno, poručio je guverner Vujčić.

Zamjenik glavne direktorice MMF-a Tao Zhang rekao je tom prigodom: „Konferencija će se baviti jednim od najznačajnih izazova u regiji – smanjenjem broja stanovništva i njegovim starenjem. Novo istraživanje MMF-a koje će biti objavljeno sutra ukazuje na to da će se zemlje CESEE-a suočiti sa snažnim smanjenjem radne snage i njegovim negativnim posljedicama za potencijalni gospodarski rast, životni standard i javne financije. Na to će trebati odgovoriti obuhvatnim politikama i uvjeren sam da je regija dorasla tom izazovu. Očekujem konstruktivnu raspravu o tome što se može učiniti da se osnaži tržište rada, poveća produktivnost i osigura pozitivna uloga novih tehnologija.“, rekao je Tao Zhang.

Na konferenciji će, uz predstavnike MMF-a i HNB-a, sudjelovati predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i petnaestak guvernera središnjih banaka i ministara financija iz Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe, predstavnici Svjetske banke, Europske komisije, Banke za međunarodne namire i drugih institucija, te ugledni stručnjaci sa sveučilišta Oxford, London i Tartu.