HNB kupio 315 milijuna američkih dolara od Ministarstva financija

Objavljeno: 8.10.1999.

Hrvatska narodna banka otkupila je od Ministarstva financija 315 milijuna dolara ostvarenih prodajom dijela Hrvatskih telekomunikacija Deutsche Telekomu, čime su ukupne devizne pričuve na računima središnje banke porasle na dosad nezabilježenih 3,16 milijardi dolara.

Budući da kunska protuvrijednost ove transakcije iznosi 2,24 milijarde kuna, koje su doznačene na račun Ministarstvo financija i ono će njima izmirivati dospjele državne obveze - od spomenutog iznosa 300 milijuna kuna već je povučeno za otplatu državnog zaduženja kod središnje banke - trenutačno i privremeno značajno se povećava i razina likvidnosti u bankovnom sustavu.

Središnja banka već je počela i s poduzimanjem mjera za povlačenje viška likvidnih sredstava. Stoga je odmah u petak (8.listopada 1999.) provedena dodatna, izvanredna aukcija kunskih blagajničkih zapisa HNB, kojih su banke upisale u vrijednosti 399 milijuna kuna, s rokovima dospijeća od 40, 96 i 187 dana. Time se stanje ukupno upisanih blagajničkih zapisa podiglo na 1,31 milijardu kuna.

Idućih dana uslijedit će i redovite aukcije blagajničkih zapisa, a po potrebi i intervencije HNB na deviznom tržištu. Središnja banka procjenjuje da će, bez obzira na izuzetne razmjere uvodno spomenute financijske transakcije, i dosad uobičajenim intrumentarijem monetarne politike, bez osobitih teškoća održavati zadovoljavajuću razinu kunske likvidnosti u bankovnom sustavu, te takav odnos ponude i potražnje na deviznom tržištu koji neće dovesti u pitanje daljnje održavanje stabilnosti tečaja kune.