HNB povlači privremenog upravitelja iz Istarske banke

Objavljeno: 7.4.2000.

Savjet Hrvatske narodne banke u petak je, pod predsjedanjem guvernera HNB dr. Marka Škreba, razmotrio učinke najnovijih odluka Vlade Republike Hrvatske o izdavanju zamjenskih obveznica za restrukturiranje gospodarstva na banke u koje su potkraj prošlog mjeseca upućeni privremeni upravitelji, na temelju tada raspoloživih pokazatelja o financijskom stanju tih banaka i važećih zakonskih odredbi o postupanju u takvim situacijama.

Odluka Savjeta HNB o upućivanju privremenog upravitelja u Istarsku banku d.d. Pula bila je zakonski utemeljena na činjenici da je, prema nalazu kontrole središnje banke, jamstveni kapital te banke krajem rujna prošle godine bio negativan u iznosu 44,4 milijuna kuna. Zahvaljujući izvanrednom prihodu temeljem spomenutih zamjenskih obveznica u iznosu od 57,53 milijuna kuna, jamstveni kapital postaje pozitivan i s danom 30. ožujka 2000. iznosi 6,35 milijuna kuna, čime su se stekli uvjeti za opoziv privremenog upravitelja, te je na ovoj sjednici Savjet HNB i donio takvu odluku.

Na istoj sjednici Savjet HNB je dao i prethodnu suglasnost Trgovačkom sudu u Rijeci da, sukladno odredbama čl. 245 Zakona o trgovačkim društvima, imenuje Milenka Vidulina za predsjednika i Antuna Šurana za člana uprave Istarske banke.

Budući da je učinak zamjenskih obveznica na poslovne pokazatelje Cibalae banke d.d. Vinkovci neznatan i ne mijenja bitnije niti jedan od ranije utvrđenih pokazatelja njenog stanja, u tom slučaju nije bilo nikakve osnove za povlačenje privremenog upravitelja.