HNB preporučuje povećanje maksimalnog iznosa beskontaktne platne transakcije bez primjene PIN-a sa 100 na 250 kuna

Objavljeno: 25.3.2020.

Kako bi se smanjila mogućnost zaraze koronavirusom, Hrvatska narodna banka dala je bankama i kartičnim kućama preporuku da povećaju maksimalni iznos beskontaktne platne transakcije bez primjene pouzdane autentifikacije klijenta (PIN) sa 100 na 250 kuna

Hrvatska narodna banka, uzimajući u obzir preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi s minimiziranjem kretanja i međusobnih kontakata, očekuje od banaka i kartičnih kuća da povećaju maksimalni iznos beskontaktne platne transakcije bez primjene pouzdane autentifikacije klijenta (PIN) na 250 kuna.

Koronavirus (COVID-19) uglavnom se prenosi kapljičnim putem i indirektno putem kontaminiranih ruku. Stoga je nužno u što je moguće većoj mjeri suzdržavati se od dodirivanja predmeta i površina izloženih virusu.

S ciljem smanjenja mogućnosti zaraze koronavirusom HNB je dao ovu preporuku jer će se navedenim iznosom obuhvatiti velik dio svakodnevnih platnih transakcija naših građana s obzirom na to da prosječna transakcija platnom karticom u Republici Hrvatskoj iznosi oko 225 kuna.

Na razini kartičnog tržišta Republike Hrvatske, pojedinačni iznos beskontaktne elektroničke platne transakcije bez primjene pouzdane autentifikacije klijenta ograničen je sada na 100 kuna, što je znatno manje od propisima maksimalno dopuštenih 50 eura (oko 370 kuna).

Preporučena mjera osobito dolazi do izražaja ako se ima na umu da beskontaktne kartice u Republici Hrvatskoj čine većinu izdanih platnih kartica te su u obavljanju svakodnevnih transakcija iznimno zastupljene uz izuzetno dobru prihvaćenost kod korisnika i uz visoku razinu sigurnosti.

Provođenje ove mjere bit će složen i tehnički zahtjevan proces koji uključuje različite dionike (izdavatelje platnih kartica, prihvatitelje platnih transakcija, pružatelje usluga procesuiranja platnih transakcija, kartične sheme) te zahtijeva međusobnu koordinaciju i suradnju.

HNB očekuje da se navedena preporuka počne primjenjivati od strane svih dionika što je moguće prije, a zbog složenosti procesa najkasnije do 21. travnja 2020.