Intervju s guvernerom HNB-a za RTL

Objavljeno: 5.1.2021.

S guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem u emisiji RTL Danas na RTL Televiziji razgovarao je Ivan Vrdoljak.

Hrvatska narodna banka već radi na pomoći stanovnicima petrinjskog područja koje je zadesio snažan potres, poručio je za RTL guverner Vujčić. On je naglasio da se vode intenzivni razgovori s bankama kako bi se stanovnicima Banije omogućili moratoriji na kredite i da se zaustave ovrhe. Guverner je pozvao građane s tog područja da se, ako imaju trajne naloge za plaćanje kredita i žele obustavu plaćanja, jave izravno bankama kako bi inicirali postupak moratorija, tj. zaustavljanja skidanja novca s njihovih računa. Programi moratorija pokrenuti u proljeće zbog pandemije za građane i poduzeća i dalje se mogu zatražiti do ožujka 2021. godine.

Kada se govori o gospodarskim rezultatima u 2020., guverner HNB-a smatra da smo bolje prošli u odnosu na očekivanja koja smo imali na proljeće kada se pojavila pandemija. Prognoze za 2021. govore pak kako se u 2021. očekuje brz oporavak i rast gospodarstva od 5 posto. Guverner je ocijenio i da su Vladine potpore gospodarstvu bile u okviru mogućnosti Hrvatske i da su bile učinkovite jer su omogućile većem broju poduzeća da prežive krizu te je zabilježen i manji pad zaposlenosti od onog u prethodnoj krizi. Odgovarajući na pitanje o potrošnji javnog sektora, guverner je odgovorio da restrukturiranje javnog sektora treba provesti u trenutku ekspanzije, kada rastu proračunski prihodi i kada postoji potražnja za radnicima na tržištu rada. Očekuje se, ustvrdio je guverner, da bi kamate na stambene kredite mogle i dalje padati. Trenutačno su, rekao je Boris Vujčić, na povijesnom minimumu i u prosjeku su na razini od ispod 3 posto, no napominje da moramo biti svjesni da prostora koji smo imali u prošlosti za pad kamatnih stopa više nema. Što se tiče cijena nekretnina, iz današnje perspektive možemo očekivati da bi mogle rasti, no to ovisi o ekonomskoj situaciji za koju se očekuje da će biti bolja, rekao je guverner.

Guverner Vujčić naglasio je da HNB u suradnji s Vladom i dalje radi pripreme za uvođenje eura kao da će to biti 1. siječnja 2023. Planove bi mogli pomrsiti gospodarski rizici, smatra guverner, u prvom redu razvoj pandemije i epidemiološke situacije. Ako dođe do odgode datuma uvođenja eura i za godinu dana, guverner to ne smatra tragičnim. Pri prelasku na euro Hrvatska narodna banka organizirat će da se opskrba eurima provodi na početku u bankama, Fini i pošti tako da će svatko moći doći do eura i, naravno, dobivat će ih u dućanima i na bankomatima, poručio je guverner. Novčanice kune moći će se zamijeniti u HNB-u bez vremenskog ograničenja, a u bankama će zamjena trajati 12 mjeseci od datuma uvođenja eura. Uvođenje eura vjerojatno će dovesti do vrlo malog rasta cijena – ako gledamo iskustva drugih zemalja, utjecaj uvođenja eura na porast cijena u godini kada je uveden iznosio je prosječno 0,23 postotna boda, istaknuo je guverner.

Cijeli intervju dostupan je na internetskoj stranici RTL-a.