Intervju sa zamjenicom guvernera Sandrom Švaljek za N1 televiziju

Objavljeno: 24.3.2023.
Intervju sa zamjenicom guvernera Sandrom Švaljek za N1 televiziju

Zamjenica guvernera gostovala je 24. ožujka 2023 u N1 Studiju uživo


Hrvatske banke su stabilne, a depoziti hrvatskih građana sigurni, istaknula je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a u intervju za N1 televiziju. Glavna tema razgovora bila je sigurnost bankovnog sustava nakon propasti dviju velikih banaka u Americi i Švicarskoj, a zamjenica guvernera je naglasila kako je Europska središnja banka i dalje intenzivno posvećena cilju očuvanja stabilnosti cijena.

"Kada se usporede te dvije banke s bankama u eurozoni, može se vidjeti da su banke eurozone solidnije, u prosjeku više kapitalizirane i likvidnije, a hrvatske banke su bitno više kapitalizirane i likvidnije nego europske banke u prosjeku”, rekla je zamjenica guvernera te dodala: “Stopa redovnog osnovnog kapitala je oko 24 posto, prosjek na razini eurozone je nešto preko 16 posto. Stopa pokazatelja likvidnosti u bankama kod nas je preko 240 posto, na razini eurozone oko 160 posto. Znači, može se reći da su banke u prosjeku u Hrvatskoj solidnije nego što je prosjek eurozone, a on je opet vrlo dobar.”

“Hrvatski građani ne moraju strahovati, njihovi su ulozi sigurni. Sve ove vijesti nisu utjecale na naše štediše, imaju povjerenja u banke. Depoziti su vrlo stabilni, ostaju u bankama, očito i zahvaljujući povjerenju u bankarski sustav i visokoj razini osiguranja depozita”, naglasila je Sandra Švaljek.

Komentirajući posljednje odluke Upravnog vijeća Europske središnje banke (ESB) ustvrdila je kako je ESB u ožujku digla ključne kamatne stope za 50 bodova bez najave kakva će odluka biti u svibnju. "To govori da će se pozorno pratiti kretanja u iduća dva mjeseca do sljedećeg sastanka i odluke upravnog vijeća ESB-a. Ova cjelokupna situacija bi mogla dovesti do jakog zaoštravanja uvjeta kreditiranja, i to bi moglo potaknuti i pad potražnje što može onda utjecati na cijene i možda zbog toga što bi se moglo dogoditi naglije usporavanje rasta cijena neće biti potrebe za daljnjim podizanjem kamatnih stopa, no ne zna se kako će se razvijati situacija. Ovisno o tome kako će se razvijati, ESB će vući poteze”, rekla je zamjenica guvernera.

Skrenula je pozornost kako se iz komunikacije Europske središnje banke može vidjeti da je isključivo posvećena cilju očuvanja stabilnosti cijena. "Temeljna inflacija je vrlo tvrdokorno na povišenoj razini i zato Europska središnja banka stavlja naglasak na cijene i inflaciju i svoju monetarnu politiku prilagođava tim uvjetima povišene inflacije.”

Cijeli intervju dostupan je na internetskim stranicama N1 televizije.