Izaslanstvo MMF-a ponovo u Hrvatskoj

Objavljeno: 18.5.2004.

U utorak su nastavljeni razgovori s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda, koje vodi Dimitri Demekas, o daljnjoj suradnji naše zemlje s ovom financijskom organizacijom.
Polazna razmjena informacija u Hrvatskoj narodnoj banci, gdje se izaslanstvo susrelo s guvernerom dr. Željkom Rohatinskim i njegovim suradnicima, nagoviješta da će u središtu pozornosti biti financiranje deficita javnog sektora, projekcije zaduživanja države i javnih poduzeća na domaćem i inozemnom tržištu i stabiliziranje udjela ne samo državnog nego i sveukupnog vanjskog duga u bruto domaćem proizvodu.
O tim i drugim temama vezanim za moguće zaključivanje novog stand-by aranžmana - koji Hrvatskoj nije nužan radi povlačenja sredstava od ove međunarodne institucije, ali bi joj koristio kao verifikacija gospodarske i financijske politike koju vodi - predstavnici MMF-a pregovarat će tijekom sljedećih tjedan dana s predstavnicima hrvatskih vlasti o međunarodnim standardima i zahtjevima EU-a za zemlje u procesu pristupanja.