Izaslanstvo MMF-a u HNB-u: prva revizija stand-by aranžmana

Objavljeno: 12.5.2003.

Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda, koje je pod vodstvom Hansa Flickenschilda stiglo u Zagreb na prvo razmatranje dosadašnje provedbe i daljnjih očekivanja u realizaciji stand-by aranžmana naše zemlje s ovom međunarodnom financijskom organizacijom, u ponedjeljak je obavilo prvi razgovor s rukovodstvom Hrvatske narodne banke predvođenim guvernerom dr. Željkom Rohatinskim.

Guverner Rohatinski izvijestio je goste o vrlo povoljnim makroekonomskim pokazateljima za protekli dio ove godine. U travnju je godišnja razina inflacije iznosila 0,9 posto i, prema svim izgledima, za cijelu godinu trebala bi ostati ispod 2,5 posto. Kune je tijekom prvog tromjesečja deprecirala u odnosu na euro za 3,4 posto, no u travnju je uslijedila aprecijacija a potom i stabilizacija tečaja u rasponu 7,55 -7,60 kuna za euro. Veća tečajna kolebanja ne očekuju se ni u predstojećem razdoblju. Raspoložive međunarodne pričuve na podjednakoj su razini kao i na kraju prethodne godine, a to je u skladu i s kriterijima stand-by aranžmana za kraj prvog tromjesečja.

Mjere središnje banke poduzete u siječnju počele su davati određene učinke, tako da je i u prvih dvadesetak dana travnja nastavljeno postupno usporavanje rasta bankovnih plasmana. No, tek će kontrole u samim bankama pokazati je su li podaci dostavljeni središnjoj banci utemeljeni na stvarnim kretanjima ili uključuju i "snalaženje" u zaobilaženju restriktivnih mjera. Ukoliko se pokaže ovo drugo, HNB je spreman poduzeti i dodatne mjere da bi se ekspanzija bankovnih plasmana zadržala u razumnim okvirima, omogućujući gospodarski rast ali bez prekomjernog inozemnog zaduživanja i neodrživog tekućeg deficita platne bilance.

Uz napomenu da je po inflacijskoj stopi Hrvatska postala "dosadna" poput razvijenih zemalja, voditelja Misije MMF-a Hansa Flickenschilda zanimalo je koje još mjere središnja banka može aktivirati da bi se kretanja zadržala pod kontrolom i koliko pritom može računati na podršku fiskalne politike, te kako napreduje sveukupna suradnja između HNB-a i Ministarstva financija. S primjetnim zadovoljstvom primio je potvrdan odgovor na svoje pitanje može li se i unatoč zabilježenom naglom rastu kredita, napose potkraj prošle godine, bankovni sustav i dalje smatrati stabilnim, te se pridružio čestitkama guverneru HNB-a zbog nedavnog priznanja iz međunarodnih financijskih krugova za dosadašnje izuzetno uspješno vođenje novčane politike.

Tijekom ovog i sljedećeg tjedna izaslanstvo MMF-a imat će još nekoliko razgovora u središnjoj banci, kao i s predstavnicima Vlade RH, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva rada i socijalne skrbi, Ministarstva turizma, HBOR i nekoliko poslovnih banaka, sindikata, te još nekih udruga i institucija.