Izaslanstvo MMF-a u Hrvatskoj: prva provjera ostvarivanja stand-by aranžmana

Objavljeno: 2.12.2004.

Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda, koje predvodi Dimitri Demekas, započelo je razgovore u okviru prve provjere ostvarivanja stand-by aranžmana odobrenog Hrvatskoj početkom kolovoza. Kako je istaknuto u današnjem uvodnom razgovoru u Hrvatskoj narodnoj banci, u središtu pozornosti bit će državni proračun za sljedeću godinu, odnosno mjere i rizici u ostvarivanju spomenutim aranžmanom utvrđenih ciljeva.

Guverner HNB-a dr. Željko Rohatinski sa suradnicima izvijestio je članove izaslanstva o najnovijim pokazateljima makroekonomskih kretanja, na temelju kojih se može očekivati da će i podaci za cijelu ovu godinu potvrditi nisku inflaciju i stabilnost tečaja, višu razinu međunarodnih pričuva od ranije prognozirane, zadržavanje vanjskog duga na oko 78 posto bruto domaćeg proizvoda, te deficit tekućeg računa platne bilance od oko 5 posto bruto domaćeg proizvoda. Izaslanstvo MMF-a obaviješteno je i o temeljnim opredjeljenjima monetarne politike za 2005. godini, uz napomenu da način i dinamika njihove provedbe u značajnoj mjeri ovise o računu financiranja proračunskog deficita u sljedećoj godini s kojim središnja banka još ne raspolaže.

Tijekom desetodnevnog boravka u našoj zemlji izaslanstvo MMF-a će imati višekratne razgovore u Vladi Republike Hrvatske, s Ministarstvom financija i Hrvatskom narodnom bankom, a posjetit će i Hrvatski sabor, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvoja, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, te Hrvatski privatizacijski fond i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Programom boravka predviđeni su i razgovori u Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama, te s Hrvatskom udrugom poslodavaca i s nekim većim bankama.