Izvršni odbor MMF-a odobrio stand-by za Hrvatsku

Objavljeno: 4.2.2003.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda jučer popodne odobrio je Hrvatskoj 14-mjesečni stand-by aranžman s pravom korištenja 105,9 milijuna specijalnih prava vučenja (oko 146 milijuna američkih dolara), ukoliko bi to bilo potrebno za podršku daljnjim reformama u hrvatskom gospodarskom i financijskom sustavu.

No, kako je konstatirano i u priopćenju sa spomenute sjednice, hrvatske vlasti ne namjeravaju povlačiti taj kredit. Za Hrvatsku je ovaj sporazum u prvom redu mjera predostrožnosti i međunarodna potvrda vjerodostojnosti njenih opredjeljenja za daljnju fiskalnu konsolidaciju i strukturne promjene, napose u pogledu stabiliziranja javnog duga, povećane prilagodljivosti tržišta radne snage i novih pomaka u privatizaciji.

Kao i kod prethodnih sporazuma s ovom međunarodnom financijskom organizacijom, dokumenti vezani za najnoviji stand-by aranžman bit će objavljeni i dostupni svim zainteresiranima i na hrvatskom jeziku, čim se dovrši prijevod finalne verzije, na Internet stranici Hrvatske narodne banke www.hnb.hr.

NAPOMENA: Opširniji prikaz programa i izlaganja na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora MMF-a možete vidjeti na Internet adresi http://www.imf.org/external