Savjet HNB-a: J&T preuzima Vaba banku

Objavljeno: 9.6.2014.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovije novčane i gospodarske pokazatelje, izvješće o stanju u bankovnom sustavu u prvom ovogodišnjem tromjesečju, kao i izvještaj o poslovanju Hrvatskog novčarskog zavoda za 2013. godinu.

J&T banka a.s., Praha, dobila je suglasnost Savjeta HNB-a za stjecanje kvalificiranog udjela koji čini više od 50% temeljnog kapitala Vaba banke d.d., Varaždin. Stjecatelj je banka registrirana 1992. u Pragu, a osim u Češkoj putem svojih banaka, investicijskih društava ili fondova posluje i na području Slovačke, Rusije, Cipra, Nizozemske i Barbadosa. Uz zahtjev za suglasnost predočeni su svi traženi dokumenti, uključujući i dokaz o uplati 75 milijuna kuna na namjenski račun u Vaba banci. Time se Vaba banci osigurava potrebna stopa adekvatnosti kapitala, a predviđeno je do kraja ove godine i dodatno kapitalno ulaganje, da bi banka ojačala za buduće stabilno poslovanje i rast.

Na zahtjev nadzornih odbora šest banaka Savjet HNB-a dao je suglasnost za sljedeća imenovanja: Ivan Šverko novi je član uprave Croatia banke d.d., Zagreb; Christoph von Gleich preuzima dužnost predsjednika uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Zagreb; Klaudiji Paljuh produžava se mandat na mjestu članice uprave Istarske kreditne banke d.d., Umag; Michael Georg Müller dolazi na mjesto predsjednika uprave Raiffeisenbank Austria d.d., Zagreb; Igor Repin i nadalje će biti član uprave Sberbank d.d., Zagreb.