Kako provjeriti euronovčanice?

Kako provjeriti euronovčanice?

Objavljeno: 14.6.2023.

Autentične je novčanice lako prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na novčanicama. Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih novčanica iznimno su rijetke stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja.

Autentičnost novčanica provjerava se s pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i nakretanju novčanica.

OSJETI! S pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira (šuškavost, elastičnost) i reljefnost otiska na novčanicama. Obilježja su stopostotnoga pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na savijanje i habanje od onih koje ima običan komercijalni papir.

POGLEDAJ! Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

NAKRENI! Laganim nakretanjem novčanice provjerava se izmjena motiva na srebrnastoj traci i zaštitna obilježja otisnuta prelijevajućom ili optički promjenjivom bojom, primjerice smaragdna brojka na euronovčanicama serije Europa.

PROVJERI! Uključuje detaljnu provjeru zaštitnih obilježja uz uporabu pomagala (ultraljubičasta svjetiljka, povećala, infracrvena kamera i dr.).

Hrvatska narodna banka pokrenula je edukaciju o dizajnu i zaštitnim obilježjima svih euronovčanica i eurokovanica na https://euro-edukacija.hnb.hr/.