Kovani novac od 25 kuna posvećen euru

Objavljeno: 28.12.1999.

Od srijede (29.prosinca 1999.) godine u optjecaju će se pojaviti još jedna kovanica prigodnoga novca i to od 25 kuna, a posvećena je uvođenju eura kao jedinstvene valute jedanaest zapadnoeuropskih država. Na taj način Hrvatska narodna banka daje svoj doprinos obilježavanju najznačajnijem događaju u svjetskom novčarstvu novijega doba, te ističe tradicionalnu povezanost Hrvatske s europskim zbivanjima.

Ovaj prigodni optjecajni kovani novac izdaje se u količini od 300.000 komada, a peto je izdanje u seriji prigodnih optjecajnih kovanica od 25 kuna. Izrađen je od dvobojne kovine (jezgra od slitine bakra, aluminija i nikla, a prsten od slitine bakra i nikla srebrnastog sjaja), u obliku pravilnog dvanaesterokuta promjera 32 milimetra i težine 12,75 grama.

Na licu ovoga prigodnoga optjecajnog novca je prikaz slova E, preko kojega je raspršeno dvanaest različito stiliziranih zvjezdica, kao simbola članica Europske monetarne unije. Središnji dio naličja nosi oznaku 25 kuna i konturu kune zlatice, a na prstenu naličja je natpis REPUBLIKA HRVATSKA i hrvatski grb uz koji su položene grančica lovora u cvatu i grančica hrasta lužnjaka s plodovima.

Autor idejnoga i likovnog rješenja je akademski kipar Damir Mataušić.