Savjet HNB-a: likvidnost sustava i dalje vrlo visoka

Objavljeno: 8.3.2017.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmatrao recentne novčane i gospodarske pokazatelje te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti. 

Nakon zamjetnog intenziviranja tijekom ljetnih mjeseci, gospodarska aktivnost se i na kraju 2016. nastavila povećavati, iako nešto blažom dinamikom. Na razini cijele 2016. ostvaren je tako rast od 2,9%. Trend povećavanja godišnje stope inflacije se nastavio te je ona u siječnju porasla na 0,9. Uz održavanje stabilnosti tečaja kune prema euru, HNB je na početku 2017. nastavio s izrazito ekspanzivnom monetarnom politikom, pri čemu je prosječni višak likvidnosti tijekom siječnja i veljače dosegnuo povijesno najviše razine. Udjel inozemnog duga u BDP-u se u 2016. godini snažno smanjio, čime su ublažene vanjske neravnoteže. Dostupni podaci upućuju na to da bi manjak opće države na razini cijele 2016. mogao biti zamjetno niži u odnosu na prethodnu godinu, ali i u odnosu na manjak predviđen rebalansom proračuna.

Na ovoj sjednici Slatinskoj banci d.d. Slatina odobreno je pružanje financijskih usluga vezanih uz izdavanje financijskih instrumenata i skrbništvo nad tim instrumentima.

Uz to, Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom nadzornog odbora Banke Kovanica d.d., Varaždin da predsjednik uprave te banke i u sljedećem mandatu bude Nicola Ceccaroli, a član uprave Ivan Mužić. Isto tako, suglasan je i s prijedlogom nadzornog odbora Podravske banke d.d., Koprivnica, da predsjednik uprave i nadalje bude Julio Kuruc, a članica uprave Davorka Jakir.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka o puštanju u optjecaj kovanica kuna i lipa s oznakom kovanja "2017." od 15. ožujka ove godine.