Mlade trebamo naučiti kvalitetno upravljati novcem

Objavljeno: 27.3.2017.
Mlade trebamo naučiti kvalitetno upravljati novcem

"Vrlo je važno da djeca i mladi osvijeste razliku između svojih potreba i mogućnosti te da steknu naviku da svoje potrebe u toj dobi nastoje financirati ponajprije putem štednje, a ne zaduživanja, jer je to osnova kvalitetnog upravljanja novcem", rekao je Bojan Fras, viceguverner Hrvatske narodne banke, na okruglom stolu pod nazivom Učimo upravljati novcem, održanom 27. ožujka 2017. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna novca.

"Prije svega, svi oni koji financijski educiraju najprije sami moraju steći razumijevanje okvira financijske percepcije i potreba djece i mladih jer u slučaju da fokus financijske edukacije nije generacijski prilagođen, napori mogu biti promašeni. Osim toga, nužno je staviti naglasak na stjecanje praktičnih znanja u mladih, jer ono gotovo nigdje nije toliko važno kao u području osobnih financija", naglasio je viceguverner Fras te dodao kako bi se "financijska edukacija trebala početi provoditi već kod kuće." Financijski obrazovana srednja i starija generacija, kazao je, može znatno pridonijeti financijskoj pismenosti naših mlađih generacija. Također je podsjetio na istraživanje mjerenja financijske pismenosti koje su u Hrvatskoj proveli HNB i HANFA 2015. godine, čiji su završni međunarodni usporedni rezultati pokazali da mlade osobe imaju najnižu razinu financijske pismenosti, zbog čega je istaknuta nužnost financijske edukacije mladih. Upravo iz tog razloga Hrvatska narodna banka osmislila je modele edukacije za mlađu populaciju, te je tako 2016. godine gotovo 2000 učenika prisustvovalo predavanjima u HNB-u, što je triput više u odnosu na godinu prije.

Ovaj okrugli stol organiziralo je Ministarstvo financija, u suradnji s brojnim institucijama i udrugama – Hrvatskom narodnom bankom, Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskom udrugom banaka, Hrvatskim uredom za osiguranje, Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga, Hrvatskom gospodarskom komorom, Udrugom društava za upravljanjem mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te Hrvatskom udrugom poslodavaca, Zagrebačkom burzom i Štedopisom – Institutom za financijsko obrazovanje.

U uvodnom izlaganju Danijel Čajkovac, voditelj službe za potrošače, licenciranje, financijsku pismenost i nadzor u Ministarstvu financija, predstavio je preporuke za razvoj dobre prakse Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), prema kojima financijsko obrazovanje mora započeti u školi kako bi stanovnici bili obrazovani što ranije te kako ga treba razlikovati od komercijalnih financijskih savjeta. Osim toga, predstavio je edukativne aktivnosti koje su navedene institucije i udruge provele prošle godine u okviru Nacionalnoga strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020. godine, nakon čega su predstavnici svake od institucija detaljnije objasnili provedene aktivnosti svoje organizacije.

U povodu obilježavanja Tjedna novca Hrvatska narodna banka cijeloga će tjedna održavati već tradicionalan niz predavanja za učenike gimnazija i drugih srednjih škola, dok će središnji događaj, u povijesnoj Okrugloj dvorani HNB-a, biti javna učenička debata s temom "Završava li era gotovog novca – prednosti i nedostaci?". Raspravu, koju HNB organizira u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom, slušat će više od stotinu gimnazijalaca i učenika srednjih škola.