Načini prevencije krivotvorenja gotovog novca

Objavljeno: 13.3.2018.
Načini prevencije krivotvorenja gotovog novca

U povodu obilježavanja Europskog tjedna novca viša savjetnica u Direkciji trezora Hrvatske narodne banke Petra Poldrugač održala je 12. ožujka 2018. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku predavanje o prevenciji krivotvorenja gotovog novca u Republici Hrvatskoj.

Predavanje je bilo posvećeno temama koje se odnose na zaštitna obilježja novčanica kune i stranih valuta, suradnji Hrvatske narodne banke s institucijama u zemlji i inozemstvu te načinima prevencije krivotvorenja. Petra Poldrugač iznijela je statističke podatke o registriranim krivotvorinama izdvojenima na području RH, pojasnivši pritom i trendove u krivotvorenju koji su uočljivi posljednjih godina. Poseban interes sudionika izazvali su stvarni slučajevi koji su se dogodili na području Osječko-baranjske policijske uprave te su bili medijski popraćeni. Predavanje je završeno kratkim prikazom krivotvorenih novčanica zaprimljenih u Hrvatskoj narodnoj banci i usporedbom s originalnim novčanicama istih apoena, pri čemu su studenti sudjelovali u prepoznavanju krivotvorina i raspravi o načinu utvrđivanja autentičnosti.     

Ovo izlaganje jedan je u nizu događaja koji u povodu obilježavanja Europskog tjedna novca u razdoblju od 12. do 15. ožujka 2018. organizira studentska udruga Ekonomskog fakulteta u Osijeku Financijski impuls. Brojni predavači tom će prigodom održati predavanja i radionice o temama iz područja financija: načinu raspolaganja vlastitim novcem (Zagrebačka banka d.d.), moći i tržištu u odnosu na državu i gospodarstvo (Institut za javne financije) te medijaciji u osiguranju (Hanfa). Također, studentima će vlastita pozitivna iskustva prenijeti i predavači iz privatnog sektora.

Stručnjaci Hrvatske narodne banke i prijašnjih su godina sudjelovali na obilježavanju  Europskog tjedna novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, pa je tako prošle godine Marcela Kir, predsjednica Odbora za sprječavanje pranja novca i sprječavanje financiranja terorizma Hrvatske narodne banke, održala predavanje o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.