Savjet HNB-a: nastavljaju se povoljna kretanja u javnim financijama

Objavljeno: 14.2.2018.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio recentna novčana i gospodarska kretanja, kao i analizu financijske stabilnosti, a obaviješten je i o stanju u bankovnom sustavu te o pokazateljima njegova poslovanja za devet mjeseci protekle godine. Savjet HNB-a donio je i nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

U posljednjem tromjesečju 2017. nastavio se rast gospodarske aktivnosti, no blažim intenzitetom u usporedbi s ostvarenjima u prethodnom dijelu godine. Istovremeno, tržište rada obilježio je daljnji pad nezaposlenosti i naglašeno intenziviranje tromjesečne stope rasta broja zaposlenih. Potrošačke su se cijene u prosincu smanjile na mjesečnoj razini za 0,3%, ponajviše zbog sezonskog pojeftinjenja odjeće i obuće, dok je na godišnjoj razini inflacija iznosila 1,2%. HNB je u prosincu i početkom siječnja otkupom deviza od banaka ublažio pritiske na jačanje kune, čime je dodatno porasla ionako vrlo visoka kunska likvidnost domaćih kreditnih institucija. U takvim su se uvjetima kamatne stope na kredite banaka nastavile postupno smanjivati. Plasmani poduzećima i stanovništvu u prosincu su blago ubrzali svoj godišnji rast, dok su se plasmani kreditnih institucija središnjoj državi značajno smanjili nakon otplate kredita cestarskih poduzeća. Neto inozemni dug domaćih sektora povećao se u listopadu i studenom, nakon snažnog pada tijekom ljetnih mjeseci. Dostupni fiskalni podaci za drugu polovinu 2017. godine upućuju na to da su nastavljena povoljna kretanja u području javnih financija, odnosno da je poboljšan saldo opće države i smanjen udio duga opće države u BDP-u.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukom nadzornog odbora Kreditne banke Zagreb d.d. da predsjednik i članica uprave te banke i nadalje budu Boris Zadro i Nataša Jakić Felić, kao i s prijedlogom nadzornog odbora Primorske banke d.d., Rijeka da predsjednik uprave te banke postane Mario Pilat.