Nastup guvernera HNB-a na The Dialogue of Continents Forumu u Parizu

Objavljeno: 6.9.2018.
Nastup guvernera HNB-a na The Dialogue of Continents Forumu u Parizu

Zemlje srednje i istočne Europe bilježe znatno poboljšanje makro i financijskog položaja, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u svom izlaganju u srijedu, 5. rujna 2018., na skupu The Dialogue of Continents Forum održanom u Parizu, u organizaciji institucija Reinventing Bretton Woods Committee i Hamburg Institute of International Economics.

Guverner Vujčić govorio je stanju u državama srednje i istočne Europe, pojasnivši da je ova europska regija u dobroj formi da izdrži utjecaj normalizacije monetarne politike. Zemlje središnje i istočne Europe (CEE) iako  heterogene, spremne su za značajnu promjenu financijskih uvjeta. Naime, razina duga u regiji  nije visoka niti je značajno porasla tijekom razdoblja nekonvencionalne monetarne politike, za razliku od općeg trenda rasta duga; fiskalna pozicija je relativno stabilna iako bez velikog fiskalnog prostora, a tokovi platne bilance su uglavnom održivi bez značajnih vanjskih neravnoteža koje su postojale prije krize. Tržišta su prepoznala ovo jačanje fundamenata i smanjenja ranjivosti CEE zemalja, koje se time razlikuju i odvajaju od ostalih tržišta u razvoju.

U panel-diskusiji na temu "Novo razdoblje monetarne politike: globalni financijski ciklus, normalizacija i implikacije za financijsku stabilnost " uz guvernera Borisa Vujčića sudjelovali su i Sayuri Shirai (profesor, Keio University i bivši član uprave, Bank of Japan), John Fernald (profesor ekonomije, INSEAD), Julio Velarde (guverner, Central Reserve Bank of Peru), Angel Estrada (izvršni koordinator međunarodnih poslova, Banco de España) i Nouriel Roubini (profesor ekonomije i međunarodnog poslovanja, NYU Stern School of Business, i predsjednik, Roubini Macro Associates).

Osim panela na kojem je sudjelovao guverner Boris Vujčić, održano je još sedam panel-rasprava na kojem su sudjelovali ugledni međunarodni profesori i znanstvenici te predstavnici brojnih međunarodnih financijskih institucija i središnjih banaka.

"Novo razdoblje monetarne politike: globalni financijski ciklus, normalizacija i implikacije za financijsku stabilnost " – podloga za izlaganje/sudjelovanje guvernera Borisa Vujčića na skupu The Dialogue of Continents Forum možete preuzeti ovdje.

Pretraživanje novosti