Obavijest - Neovlaštena ponuda sklapanja ugovora za platne kartice stranog izdavatelja (Mastercard)

Objavljeno: 18.9.2015.

Na osnovi saznanja da, pored tvrtke "Roginić-promet" j.d.o.o. (Štrucljevo, općina Sveti Križ Začretje), usluge sklapanja ugovora o platnim karticama (Mastercard) stranog izdavatelja, pri čemu se navedene kartice mogu koristiti za kupnju robe i usluga na prodajnim mjestima u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu, uz mogućnost kupnje na rate, za usluge korištenja bankomatima i dr., iste usluge nudi i tvrtka „Tani usluge“ j.d.o.o. (Zagreb, Pantovčak 50), Hrvatska narodna banka upozorava korisnike platnih usluga (potrošače i poslovne subjekte) da navedene tvrtke te usluge nude neovlašteno. Naime, Hrvatska narodna banka, kao nadležno tijelo u Republici Hrvatskoj, nije zaprimila notifikaciju za predmetne tvrtke, zbog čega nisu ostvareni zakonski preduvjeti za pružanje tih usluga u našoj zemlji.

U Republici Hrvatskoj platne usluge mogu pružati institucije kojima je Hrvatska narodna banka izdala odobrenje za rad ili odobrenje za pružanje tih usluga, kao i institucije iz država članica Europske unije koje su odobrenje dobile od nadležnih tijela tih država članica. Međutim, prije započinjanja poslovne aktivnosti vezane uz platne usluge na području Republike Hrvatske nužno je ispuniti preduvjete propisane važećim zakonima. Tako se u skladu s odredbama Zakona o platnom prometu („Narodne novine“, br. 133/2009. i 136/2012.), Zakona o elektroničkom novcu („Narodne novine“, br. 139/2010.) i Zakona o kreditnim institucijama („Narodne novine“, br. 159/2013. i 19/2015.) prekogranično pružanje platnih usluga na području Republike Hrvatske može započeti tek nakon što Hrvatska narodna banka kao nadležno tijelo zaprimi obavijest (notifikaciju) od nadležnog tijela matične države članice o namjeri pružanja platnih usluga u Republici Hrvatskoj. Platne usluge na području Republike Hrvatske ovlaštene institucije iz država članica Europske unije mogu pružati neposredno, preko podružnice, i putem zastupnika.

Napominjemo da Hrvatska narodna banka na svojim internetskim stranicama vodi evidenciju ovlaštenih institucija iz država članica Europske unije za koje je zaprimila notifikacije te njihovih zastupnika. Navedena je evidencija dostupna na internetskim stranicama HNB-a u rubrici Notifikacije iz država članica.