Očekuje se usporavanje cijena

Objavljeno: 8.3.2006.

Savjet Hrvatske narodne banke danas je, pod predsjedanjem guvernera dr. Željka Rohatinskog i uz sudjelovanje ministra financija Ivana Šukera, razmotrio izvješće o najnovijim gospodarskim i novčanim kretanjima, kao i o stanju u bankovnom sustavu u zadnjem tromjesečju prošle godine, te dao suglasnosti za vlasničke promjene i nova imenovanja članova uprave u nekoliko banaka.
U realnom sektoru gospodarstva nastavlja se rast industrijske proizvodnje, dok prethodni podaci ukazuju da je stopa ukupnog gospodarskog rasta u prošloj godini bila iznad očekivanja. Što se tiče potrošačkih cijena, one su lani rasle po višoj stopi nego u prethodne tri godine, prvenstveno pod utjecajem povećanja cijena nafte: u prosincu su bile 3,6 posto više nego godinu dana ranije. U siječnju su cijene porasle za još 0,6 posto prema prethodnom mjesecu. Osim energenata, takvim pokazateljima u velikoj je mjeri pridonijelo i administrativno povećavanje cijena u sektoru usluga. No, očekuje se da će u nastavku godine uslijediti smirivanje cijena i da će ovogodišnja inflacijska stopa opet pasti ispod 3 posto.
Pritisak na rast cijena bio bi zacijelo i veći da nije bilo stabilizirajućeg učinka tečaja. Tečaj je tijekom svih posljednjih mjeseci izložen aprecijacijskim pritiscima: u zadnjem lanjskom tromjesečju zabilježena je aprecijacija od 0,8 posto, a u prva dva mjeseca ove godine dodatnih 0,9 posto. Hrvatska narodna banka je potkraj prošle i na početku ove godine višekratno intervenirala na deviznom tržištu, kako kuna ne bi još više ojačala.
Iako je rast plasmana banaka i u prošloj godini i u ovogodišnjem siječnju bio visok, te se u velikoj mjeri oslanjao na inozemne izvore sredstava, podaci potvrđuju da je, zahvaljujući učinku mjera koje je poduzimala središnja banka, rast inozemnog zaduživanja ipak zamjetno usporen u odnosu na ranije godine.
Na ovoj sjednici više trgovačkih društava koja su u sastavu koncerna Agram (Euroherc osiguranje, Agram životno osiguranje, Sunce osiguranje i Jadransko osiguranje) dobilo je suglasnost Savjeta HNB-a za stjecanje više od 20 posto udjela u Nava banci d.d. Zagreb. Trajektna luka Split stekla je suglasnost za povećanje svog vlasničkog udjela na više od 33 posto temeljnog kapitala Imex banke d.d. Split.
Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom Nadzornog odbora Imex banke d.d. Split da članicom uprave te banke postane Ružica Šarić, kao i s prijedlogom Nadzornog odbora Primorske banke d.d. Rijeka da se za predsjednika uprave te banke imenuje Duško Miculinić, a za članove uprave Anto Pekić i Željka Pavić.