Patrik Barišić dobitnik nagrade Zaklade Hanžeković

Objavljeno: 14.1.2022.
Patrik Barišić dobitnik nagrade Zaklade Hanžeković

Patrik Barišić, pripravnik u Direkciji za ekonomske analize, ovogodišnji je dobitnik nagrade Zaklade Hanžeković. Nagradu u studentskoj kategoriji osvojio je za rad "The effectiveness of the fiscal policy response to pandemic: Short and long run effects of the COVID-19 measures", napisan u suautorstvu s Tiborom Kovačem, magistrom ekonomije.

"Kolegi Tiboru Kovaču i meni iznimna je čast primiti ovu nagradu. To je potvrda za sav dosadašnji trud i rad te dodatna motivacija za daljnja postignuća", rekao je Barišić.

U radu su testirali utjecaj efikasnosti fiskalnih politika na kretanje stope nezaposlenosti u zemljama EU, pod utjecajem COVID-19 krize. Autori su rezultate razlučili na kratkoročne i dugoročne.

"U kratkom roku, pokazali smo kako su fiskalne politike koje su najviše suzbile daljnji rast stope nezaposlenosti, bile politike u zemljama s uobičajeno većom i volatilnom nezaposlenošću, što je karakteristika mediteranskih zemalja. U dugom roku, potvrdili smo prijašnja istraživanja o histerezi na tržištu rada, gdje smo pokazali da bi izostanak fiskalnog stimulansa, doveo do manjeg potencijalnog BDP-a. Ovi rezultati impliciraju da neadekvatan i nepravovremen fiskalni stimulans ima kako kratkoročne, tako i dugoročne posljedice na gospodarstvo, stoga mogu poslužiti kao orijentir nosiocima ekonomskih politika o važnosti pravovremenog i adekvatnog fiskalnog stimulansa u trenucima krize te pridonijeti daljnjoj debati", istaknuo je Barišić.