Počela 18. Dubrovačka ekonomska konferencija

Objavljeno: 28.6.2012.

U organizaciji Hrvatske narodne banke više desetaka inozemnih i domaćih znanstvenika i kreatora ekonomske i novčane politike razmatra uzroke i posljedice aktualne svjetske i europske krize.

Raspravom o globalnim neravnotežama, te o utjecaju kulturoloških razlika među zemljama članicama na neravnoteže unutar eurozone, a potom i razmatranjem aktualnih fiskalnih politika i prilagodbi, u Dubrovniku je započela 18. Međunarodna ekonomska konferencija u organizaciji Hrvatske narodne banke.

Kao što je već uobičajeno, na ovom skupu našli su se predstavnici najvažnijih međunarodnih financijskih institucija (Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond, Europska središnja banka, Europska investicijska banka, Banka za međunarodna poravnanja, Europska komisija), više središnjih i poslovnih banaka, te brojni znanstvenici s nekoliko uglednih američkih, europskih i domaćih sveučilišta.

Tijekom današnjeg poslijepodnevnog i sutrašnjeg rada osobita pozornost bit će posvećena aktualnim bankovnim krizama, razmatranju kako institucije i regulativa mogu poticati gospodarski rast te utjecaju neformalne, ali izrazito prisutne euroizacije ili dolarizacije na ograničenja monetarne politike u novonastajućim tržišnim gospodarstvima. Posebne tematske rasprave bit će posvećene sadašnjoj krizi u eurozoni, te rizicima koji iz trenutačnih europskih problema mogu proizaći za zemlje Srednje i Istočne Europe.