Počinje jedanaesta Dubrovačka ekonomska konferencija

Objavljeno: 28.6.2005.

U četvrtak će u dubrovačkom hotelu "Argentina" započeti tradicionalna međunarodna ekonomska konferencija, koju već jedanaestu godinu za redom u Dubrovniku krajem lipnja organizira Hrvatska narodna banka. Na konferenciji sudjeluje više desetaka uglednih svjetskih znanstvenika ekonomskog usmjerenja, nosioci novčane i gospodarske politike iz naše i nekoliko drugih zemalja, kao i predstavnici najvažnijih međunarodnih financijskih institucija.

Na ovogodišnjem skupu osobita pozornost bit će posvećena međuovisnosti fiskalnog i platnobilančnog manjka i zaduženosti zemlje, te značenju strukture javnog duga za sprječavanje krize, zatim fiskalnim prilagodbama u zemljama Europske unije, paktu o stabilnosti i rastu s gledišta novih članica Europske unije, institucionalnoj izgradnju i rastu tranzicijskih gospodarstava, učincima spajanja i preuzimanja u europskom financijskom sektoru, te okvirima za procjenu i implikacijama financijske stabilnosti. Osim toga, sa zanimanjem se očekuje i rasprava o procjenama ravnotežnog tečaja kune, te o pristupu tečajnim politikama u zemljama Srednje i Istočne Europe.

Sudionicima konferencije bit će predočeni i izgledi za daljnje proširivanje Europske unije, kako ih trenutačno vide u Europskoj komisiji.